Werk in uitvoering
Vanaf de winter 2024-2025 plant Staatsbosbeheer nieuw bos in de Weelen aan. Er komt circa 10 hectare bos bij dat wordt geplant op diverse kleine locaties verspreid over het gebied. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos in het gebied, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 90 ha wordt.
De Weelen is een natuurgebied in de gemeenten Medemblik en Stede Broec, in West-Friesland.
De Weelen beslaat ruim 350, grenst aan het Streekbos en ligt ingeklemd tussen dorpen, landbouwkavels en kassen. De Weelen bestaat uit graslanden, waterlopen en bos. Op dit moment is er circa 80 ha bos in het gebied. Vanaf de winter 2024-2025 plant Staatsbosbeheer nieuw bos in de Weelen aan. Het gebied krijgt er circa 10 ha bos bij, dat wordt geplant op diverse kleine locaties verspreid over het gebied. Het nieuw aan te planten bos zal aansluiten bij het al bestaande bos in het gebied, waardoor het totale bosoppervlakte in het gebied circa 90 ha wordt. Zie hieronder de kaart voor de locaties van het nieuwe bos in de Weelen.
Overleg geweest met de gemeenten Medemblik en Stede Broec, het Hoogheemraadschap, recreatieschap Westfriesland en pachters over de beste locaties voor de nieuwe bomen.
Aanvragen omgevingsvergunning bij de gemeenten Medemblik en Stede Broec en voorbereiden aanplanten.
Start aanplant in de winter van 2024-2025. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het plantseizoen loopt van november tot maart, dat is de beste periode om bomen te planten. Niet alle plantvakken zullen deze winter ingeplant worden, een deel zal in de winter van 2025-2026 geplant worden. Bij het planten betrekken we graag de omgeving, zoals omwonenden en scholen. Hierover in een later stadium meer.
We planten jonge bomen altijd in de wintermaanden, tussen november en maart. Dan zijn de bomen in rust. De groei staat dan tijdelijk stil en ze hebben minder voedingsstoffen nodig. De jonge bomen kunnen dan in het voorjaar direct al hun energie gebruiken om goed te wortelen. Het aanplanten kan machinaal, bijvoorbeeld als je grote stukken in één keer inplant. Maar het kan ook met de hand als je kleinere stukken inplant, of wanneer de grond te nat is om er met een tractor te rijden.
Een bos ontwikkelt zich over vele decennia. Wanneer jonge boompjes geplant worden, zijn deze gemiddeld zo’n 1-2 meter hoog, afhankelijk van de boomsoort. De groeisnelheid van de bomen verschilt per boomsoort en groeiplaats. Populieren groeien erg snel, eiken groeien weer wat langzamer. Na 2-3 jaar zijn de boompjes net kleine struiken.
Na circa 10-15 jaar zal het geheel er een beetje als een bos uit gaan zien. Dit is uiteraard afhankelijk van het type bomen, de groei-locatie, klimaatinvloeden en overige onvoorziene omstandigheden. Na 20-30 jaar is een bos jongvolwassen. Dan zullen de meeste bezoekers het bos ook echt als een bos gaan ervaren. Na 30 jaar kun je zeggen dat een bos de staat van ‘volwassenheid’ heeft bereikt.