Informatie
- Biesbosch
- 12 km
-
groen
-
Over deze route
Wanneer je met de auto komt, kun je parkeren op parkeerplaats Drimmelen. Vervolgens is het boswachterspad alleen over water bereikbaar. Er zijn georganiseerde overtochten vanuit Drimmelen naar haven Hofmansplaat. Boeken gaat via biesboschwandeling.nl. Ga je met een eigen (of huur)boot? Dan kun je aanleggen bij de steiger Benedenste Jannezand (51°43'58.6"N 4°50'46.6"E) of steiger Polder Kwestieus (51°44'08.3"N 4°49'26.8"E).
Er is een verkorte route van 4 km (paars), te lopen vanaf startpunt steiger Benedenste Jannezand. Dit kan ook vanaf Haven Hofmansplaat (5,2 km). Je volgt eerst de groene route en na het brugje van St. Jan de paarse route. Bekijk de route download voor meer informatie.
De route gaat volledig over onverhard pad en kan bij nat weer lastig begaanbaar zijn. Laarzen of goede waterdichte schoenen en een goede fysieke gesteldheid zijn een must. Ook bij droog weer kunnen scheuren en gaten in de dijk de doorgang bemoeilijken. Op een gedeelte van de route kun je grote grazers tegenkomen. Houd je aan de toegangsregels. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.
P-plaats Drimmelen (voor overtocht Hofmansplaat)
Marinaweg 4924 BA Drimmelen
Wandelend langs deze rietpolders, waan je je echt even weg van de bewoonde wereld
Polders en historische punten
De wandeling leidt je langs een uniek stuk Biesbosch, over dijken en langs wilgenruigtes. Het gebied wordt gevormd door de polders Turfzakken, Kwestieus, Lepelaar, De Plomp en Moordplaat. Polders die in het verleden vooral een agrarische functie hadden. Inmiddels dient het gebied als opvang van water bij extreem hoge waterstanden en biedt het zo’n 300 hectare zoetwatergetijdennatuur.
Onderweg kom je langs historische punten zoals het Brugje van St. Jan waar tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 Duitsers door verzetslieden en onderduikers werden ontwapend. Ook leidt de wandeling langs de historische Amaliahoeve: een monumentale Biesboschboerderij uit 1938.
Flora en fauna
Wandelend langs kreken en wilgenruigtes heb je kans om een ijsvogel te ontdekken. Ook de vis- en zeearend die in de buurt hun nesten hebben, kun je treffen. Daarnaast leidt de wandeling langs leefgebieden van de ree en de bever. Vooral in het vroege voorjaar (en in de winter) heb je grote kans vraatsporen van bevers te zien. In het voorjaar en ‘s zomers tref je er met een beetje geluk de koninginnepage en hoor je de roerdomp met zijn kenmerkende hoempende geluid. In de maanden juli en augustus kleurt het gebied paars door de bloei van de grote kattenstaart.
Horeca
Op de route zelf bevinden zich geen horecapunten en geen toiletvoorziening. Wel is het mogelijk om in Drimmelen voorafgaand of na afloop van de wandeling iets te eten of te drinken bij een van de vele horecapunten.
Meer boswachterspaden
Nog niet genoeg gewandeld? Door heel Nederland liggen de mooiste boswachterspaden, speciaal door de boswachter uitgekozen. Afgestemd op elk seizoen. Wat wordt je volgende route?