Wandelroute tijdelijk gesloten
Van september 2024 t/m januari 2025 wordt er op verschillende plekken in de Moerputten gewerkt. Het boswachterspad (gele route) is in deze periode niet/ gedeeltelijk begaanbaar.
- In september/ oktober 2024 is de route een paar weken dicht i.v.m. ophoging van het wandelpad. Tijdens het werk wordt de gele route afgezet met hekken.
- Tot maandag 7 oktober is de Moerputtenbrug via de spoordijk (routing vanaf P-plaats) bereikbaar.
- Van 7 oktober 2024 t/m januari 2025 is de Moerputtenbrug in onderhoud en niet begaanbaar/ bereikbaar. De gele route is dan gedeeltelijk open: heen en terug via vlonderpad en hooilanden.
- Of volg de witte wandelroute door het Gement.
Lees meer bij Werk in uitvoering.
Informatie
- Groene Woud
- 5 km
-
geel
-
Over deze route
Het startpunt van deze wandelroute is de (fiets-) parkeerplaats aan de Deutersestraat in ’s-Hertogenbosch. Op het veld achter de parkeerplaats staat een oriëntatiepaneel. Vanaf hier volg je de gele route om het boswachterspad van 5 kilometer te wandelen. Via de stenen trap kom je op de spoordijk, vanaf hier vervolg je je weg. Van deze route kun je ook het gpx-bestand downloaden.
De hele wandeling gaat over onverharde paden. Ook kom je enkele trappen en een houten vlonderpad tegen. Op meerdere plekken in het gebied zijn bankjes te vinden. De hond mag mee, mits aangelijnd.
P-plaats Deutersestraat
Deutersestraat 2 5223 GV 's-Hertogenbosch
Een verborgen parel, onder de rook van 's-Hertogenbosch
Een afwisselende tocht door het verleden
Boswachter Mirjam Wouters: ”De wandeling door de Moerputten neemt je mee naar een wereld uit vervlogen tijden. Geniet van het uitzicht over het water vanaf de indrukwekkende Moerputtenburg, wandel over de kades, langs de hooilanden in bloei en doorkruis het moerasbos. Hier beleef je de natuur zoals deze eeuwenlang ’s-Hertogenbosch omgeven heeft. Kom wandelen in de zomer wanneer de hooilanden in bloei staan met duizenden bloemen. Het pad over de kades, met uitzicht over de weidse velden, is mijn favoriet. Als je geluk hebt zie je de bruine kiekendief jagen boven de rietlanden. Een groepje puttertjes trekt kwetterend voorbij. Even verderop vliegen vlinders tussen de ontelbare bloemen. De grote pimpernel steekt er met haar opvallend donkerrode kopje bovenuit. In dit moerasgebied is overal leven. Alles hier is afhankelijk van het kwelwater dat diep uit de bodem omhoog komt. Er is hier zoveel te zien, ik kom ogen en oren tekort”.
Maar ook in de winter kun je hier volop genieten van de natuur. Op de centrale plas (bij de Moerputtenbrug) overwinteren vogels als ijsvogel, zilverreiger en dodaars. Uitkijkend over de velden zie je het spel van wolkenluchten en zon. De wind fel in je gezicht, een heerlijke wandeling om lekker uit te waaien.
Moerputtenbrug
In 1890 werd de Langstraatspoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe in gebruik genomen. Het spoor liep door het natte laagveengebied van de Moerputten en daarom werden twee bruggen gebouwd: de Moerputtenbrug en de Venkantbrug. De 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de 19e eeuw. Het enorme, statige gevaarte bestaat uit een geklonken, ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers. Bij de brughoofden is informatie te vinden over de geschiedenis van de beide bruggen.
Meer boswachterspaden
Nog niet genoeg gewandeld? Door heel Nederland liggen de mooiste boswachterspaden, speciaal door de boswachter uitgekozen. Afgestemd op elk seizoen. Wat wordt je volgende route?