Informatie
- Salland
- 13 km
-
paars
-
Over deze route
Startpunt is Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. De paden variëren in breedte en zijn niet geschikt voor rolstoel en kinderwagen. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Slechts een klein deel van de route ligt naast fietspad. Je kunt van deze route ook het gpx-bestand downloaden.
Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Grotestraat 281 7441 GS Nijverdal
Heide, hoogteverschillen en vergezichten. De Sallandse Heuvelrug ten top!
Door de mens gemaakt
Een heidelandschap is een cultuurlandschap, een landschap door de mens gemaakt. Honderden jaren geleden benutte bewoners dit landschap op allerlei manieren. Schapen, geiten en koeien mochten er grazen, er werden plaggen gestoken om te gebruiken in de potstal als dakbedekking of als brandstof en maaisel werd aan het vee gevoerd. Later werd ook zand en grind van de vlaktes gehaald. Vanaf de late steentijd werden grafheuvels opgeworpen waarin een urn of een lichaam werd begraven. Vanaf het einde van de 16e eeuw ging ook het handelsverkeer over de heide. Zwaarbeladen wagens maakten diepe karrensporen in de bodem.
Boswachter Ine Nijveld: "Zo ontstond een mozaïek van heide, grassen, tijdelijke akkers, stuifzand, veenputten, vennen, brandplekken, zandwegen, hakhout, zandkuilen en hier en daar wat bomen en struiken. Dat is een heidelandschap. En daar kunnen we nu zo van genieten. Tijdens een wandeling in de nazomer kleurt hier de heide prachtig paars."
Flora en fauna
Bij een heidelandschap denken we meestal aan een zee van heidestruiken die voor prachtige paarse vlakten zorgt. Maar een heidelandschap is meer dan dat; zandige plekken, kruidige stukken, heideakkertjes, jeneverbesstruwelen, vennen en bos wisselen de paarse heide af. Met deze variatie is een heidelandschap een thuis voor bijzondere planten en dieren die je elders niet vindt zoals de vossebes, jeneverbes, boompieper, korhoen, roodborsttapuit en zandhagedis.
Voor reptielen is het heidelandschap van groot belang. Als koudbloedigen hebben ze de warmte nodig om überhaupt te kunnen functioneren. Een zandhagedis heeft bovendien een kale zandbodem nodig waar zij haar eieren ingraaft. Kaal zand en gras- en heidepollen zijn belangrijke opwarm- en schuilplekken. Diverse insectensoorten, met name wilde bijen zoals heidezandbij en heidewespbij, zijn grotendeels afhankelijk van heidelandschappen. In de zandige bodems groeien de nectarplanten die ze nodig hebben voor voedsel.
Horeca
In het buitencentrum vind je restaurant Buitengewoon Lekker. Met een groot terras, speeltuin en heerlijke gerechten met biologische streekproducten.
Meer boswachterspaden
Nog niet genoeg gewandeld? Door heel Nederland liggen de mooiste boswachterspaden, speciaal door de boswachter uitgekozen. Afgestemd op elk seizoen. Wat wordt je volgende route?