Nieuws
Hoe kan je ervoor zorgen dat het aantal damherten niet toeneemt in een natuurgebied? Staatsbosbeheer houdt de populatie in stand door afschot. Maar wat zijn de alternatieven? Is niks doen een optie? Of vangen en verplaatsen? En wat zijn de voor- en nadelen van sterilisatie? Daarover ging het symposium ‘Alternatieven voor populatiebeheer van damherten’ op 8 juni.
Sandra den Adel, provinciehoofd Zuidwestelijke Delta bij Staatsbosbeheer, startte het symposium door aan te geven hoe bijzonder het is dat er deze middag zoveel verschillende partijen, met zoveel verschillende meningen, bij elkaar zijn. “De discussies over hoe we ervoor moeten zorgen dat er niet te veel damherten komen, verliepen tot nu toe niet altijd constructief. Wij hopen op deze inhoudelijke middag goed naar elkaars ideeën en argumenten te luisteren, om zo enkele goede alternatieven te identificeren.”
‘Damhertenbeheer kan niet zonder geweer’ was de titel van de presentatie van Kees van Hulst, van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. “Afschot is de basis van goed beheer. Bij een te grote populatie gaat hun gezondheid achteruit en is de schade aan de natuur te groot. Door de keuzes voor afschot die wij maken ontstaat een genetisch gezonde levenskrachtige populatie. De populatie-opbouw, de man-vrouw- en leeftijdsverhouding, blijft goed. Door niet met anticonceptie in te grijpen, blijven de dieren ook natuurlijk gedrag vertonen. Door afschot nemen de schade aan natuur en landbouw af en nemen de biodiversiteit en de verkeersveiligheid toe. Is het haalbaar? Jazeker, we doen het al jaren. En de kosten? Die zijn beperkt, vooral omdat we met goed opgeleide vrijwilligers werken.”
Uit de discussie met de zaal die volgde op de presentaties, bleek vooral dat de meesten open staan om alternatieven verder te onderzoeken. “Dat is ook de wet”, geeft een van de aanwezigen aan. “Je moet eerst kijken naar alternatieven voordat je over gaat op afschot.” Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat veel van deze alternatieven nog erg in de kinderschoenen staan. “Onderzoeken? Ja. Maar nu nog niet haalbaar.” Een ander vraagt zich af hoe ethisch het eigenlijk is om zulk onderzoek met levende wezens te doen. “En laten we bij dat onderzoek niet alleen naar de aantallen van de populatie kijken. Maar ook wat het voor het dier betekent. Voortplanting is het hoofddoel van het leven. Wat betekent het als je dat deel van het leven weghaalt.”
Het symposium in het Zeeuwse Oostkapelle was georganiseerd door Provincie Zeeland, Staatsbosbeheer Wageningen Universiteit en Research, Hogeschool van Hall Larenstein en Faunabeheereenheid Zeeland. Voorafgaand konden de aanwezigen met eigen ogen enkele damherten ontdekken door met de boswachters van Staatsbosbeheer en Het Zeeuwse Landschap het gebied de Manteling van Walcheren in te gaan. Tussen de bedrijven door gaf ethicus Joachim Nieuwenhuijze een presentatie over de mechanismen die in discussies vaak optreden waardoor mensen minder naar elkaar luisteren en meer hun gelijk proberen te halen. Juist echt openstaan voor ieders standpunten komt een discussie te goede, geeft hij de deelnemers mee. De aanwezigen vertegenwoordigden vele organisaties, zoals: Ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit, Provincie Zeeland, Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, FBE Zeeland, WBE Walcheren, Fauna4life, Stichting Dierenlot, Dierenbescherming, Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en diverse universiteiten en hogescholen. Wie het hele symposium wil zien, kan hier terugkijken.