Nieuws
Akkerbouwer en geitenhouder Kees Steendijk boert al sinds jaar en dag biologisch; met de natuur samenwerken is voor hem vanzelfsprekend. En sinds zijn samenwerking met Staatsbosbeheer kruipt de natuur steeds verder zijn erf op: “Samen bekijken we hoe we stroken van bloemen, kruiden en struiken aan kunnen leggen tussen de akkers. Dan ontstaan er verbindingszones voor insecten, vogels en reptielen. Goed voor de natuur én voor het bedrijf.”
Het zoemt, het zingt, het fladdert en tsjilpt in het gras-klaverveld van De Korenschoof in Kamperland, Zeeland. De luzerne, cichorei en klavers staan er verrassend weelderig bij, ondanks de droogte. En daar profiteren de hommels, bijen en vlinders van. “Kijk”, wijst boer Kees Steendijk naar een dikke hommel. “Die opent de bloemen van de witte klaver voor de bijen. Die zouden er anders niet van kunnen eten. Mooie samenwerking, toch?”
Met de natuur meeboeren en zoveel mogelijk circulair ondernemen; het kenmerkt de visie van Kees. “Uitgangspunt is wat de bodem en de geiten nodig hebben”, stelt Kees. “Als je daar goed voor zorgt, volgt vanzelf een optimaal resultaat. Voor de natuur en voor ons bedrijf.”
Dat betekent wisselteelt in zijn akkerbouwgewassen, zodat de bodem afwisseling krijgt en niet uitgeput raakt. Energie haalt hij uit zijn eigen windmolen en zonnepanelen. En het voer voor de geiten verbouwt hij zelf – op wat biologische brokjes na. “Die kruidenrijke weides zijn het beste voer wat je kunt hebben voor de geiten”, legt hij uit. “Ze geven maximaal melk en ze zijn oergezond, ik heb er weinig veeartskosten aan.”
De samenwerking smaakt naar meer. Tegenwoordig lopen Kees en André ook door de akkers van De Korenschoof. “André wijst me op bijzondere planten en we denken na over wat we kunnen doen om de biodiversiteit hier nog verder te vergroten. Ik wil wat meer structuur in mijn akkerland maken. Met wat boompjes, heggen en poelen krijg je mooie overgangssystemen voor insecten, in de winter schuilmogelijkheden voor vogels en kleine zoogdieren. Het moet niet m’n akkerbouw belemmeren, maar op de scheiding van een perceel of hoek kan het. En het draagt allemaal bij aan biodiversiteit en een gezond bodemleven waar onze gewassen en geiten het zo goed op doen. Neem deze droge zomer; we zitten hier op het droogste stukje Nederland in zware klei. Toch hebben onze pompoenen en bieten het er goed af gebracht. Mede dankzij een gezonde bodem waar vocht en voedingsstoffen goed in bewaard blijven.”
In juni 2022 brachten Henrieke Paul, beleidsmedewerker bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), en haar collega’s een bedrijfsbezoek aan De Korenschoof. Henrieke en haar team zijn vanuit het Programma Verbinden Landbouw en Natuur betrokken bij de pilots natuurinclusieve landbouw van Staatsbosbeheer. “Het is voor ons enorm nuttig en inspirerend om te zien hoe natuurinclusieve landbouw in de praktijk werkt. Mooi om te zien hoe landbouw en natuur echt samenkomen op De Korenschoof. Boer Kees Steendijk en Staatsbosbeheer weten elkaar te vinden en onderzoeken samen hoe je natuur en landbouw kunt verbinden. Ieder vanuit zijn eigen trots en kennis.”
“En je ziet ook dat het werkt; zorgvuldig natuurbeheer en een hoge biodiversiteit op een landbouwbedrijf gaan prima samen. Boer Kees is een innovatieve ondernemer die laat zien dat je met goede zorg voor de bodem en de omgeving, en met een gezonde dosis lef en vertrouwen uitstekend natuurinclusief en financieel gezond kunt boeren. We zitten in een fase van transitie in de landbouw, en dan is het heel goed om de theorie te kunnen toetsen aan de praktijk. Omgekeerd levert de praktijk ons ook weer inzichten voor het beleid.”