Nieuws
Bodem en water moeten leidend worden in ruimtelijke plannen in Flevoland. Dat is de kern van de visie ‘Rijk Voorland’ die Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Flevolandschap vorige week de provincie hebben aangeboden. Biologisch melkveehouders Jelle en Willian Hakvoort-Haarman in Rutten zijn het daar mee eens. “De bodem is de basis.”
Hoewel zijn Jersey-koeien op deze ijskoude maandagochtend in december op stal staan, is dat pas sinds kort. Jelle: “Vorige week liepen ze nog de hele dag buiten. Negen maanden per jaar zijn ze in de wei.” Geen wei met alleen maar eiwitrijk raaigras, maar kruidenrijk grasland. Nu is vooral klaver en kropaar te zien, maar in het voorjaar en de zomer doen ook luzerne, beemdlangbloem en kruiden zoals cichorei het goed. De kalveren knabbelen nu tevreden aan grote strengen hedera, die Jelle in grote zakken bij ze heeft gezet. “Dat vinden ze lekker. We voeren dat beperkt bij. Het bevat een natuurlijk medicijn dat helpt longproblemen bij de dieren te voorkomen. Want het in weer en wind buiten lopen, vereist wel een goede weerstand.”
Wij zijn enorm blij dat we deze switch hebben gemaakt
Voor deze beide landschapstypes is er een grote rol weggelegd voor natuurinclusief boeren. Het is goed tegen de droogte, goed voor de biodiversiteit en verlaagt het stikstofgehalte in de grond. Dat moet uiteraard wel op zo’n manier dat het loont, de boer moet er goed van kunnen leven. De boerderij van Jelle en Willian Hakvoort-Haarman in Rutten is hier een mooi voorbeeld van. Met hun manier van boeren, putten ze de natuur niet uit, zorgen ze voor een grotere biodiversiteit en is er een beter inkomen. “Én ik heb weer plezier in mijn werk. Dat is ook heel belangrijk. Wij zijn enorm blij dat we deze switch hebben gemaakt”, zegt Jelle.
Ze zien de bodem en wat daarop groeit als de basis voor hun bedrijf. Ze pachten ongeveer vijftig hectare land, waarvan 21 van Staatsbosbeheer. Op hun land is het niet raaigras wat de boventoon voert. “We werken volgens het Pure-Graze concept, hierbij zaai je kruidenrijk grasland in.” De 72 melkkoeien grazen er zo’n negen maanden per jaar. “Met een mobiele afrastering verplaatsen we ze meerdere keren per dag.”
Het deel dat ze van Staatsbosbeheer pachten ligt tegen het Kuinderbos aan. Marieke Schoonderwoerd is vanuit Staatsbosbeheer betrokken bij de visie Rijk Voorland. Zij vertelt waarom deze samenwerking zo goed binnen die visie past. “In deze overgangszone tussen bos en agrarisch land zijn bomen geplant en laat Jelle een deel van zijn jongvee grazen. Dankzij dat grazen blijft het een vrij open bos met veel variatie en daar profiteert de biodiversiteit enorm van. Zo gaan natuurbeheer en veeteelt prima samen.”
Omdat de koeien van Jelle minder eiwitrijk voer krijgen, geven ze ook minder melk: zo’n 5.500 liter in plaats van 10.000 per jaar. “Maar doordat ik minder landbouwmachines hoef in te zetten en geen kunstmest en minder voer hoef te kopen, zijn mijn kosten ook veel lager. Omdat de prijs van biologische melk hoger is, levert mij dit onder de streep meer op. Uit ervaring weet ik hoe het voelt om als jonge boer hard te werken en klem te zitten tussen een bankfinanciering en een maatschappij die amper tot geen waardering voor jou lijkt te hebben. Dat wij nu zo boeren, zie ik als een tweede kans. Want wij zaten echt klem. Onze nieuwe manier van werken heeft ons financiële ruimte en arbeidsplezier teruggebracht.”
Marieke hoopt dat meer agrariërs een voorbeeld zien in het natuurinclusieve boeren van Jelle en Willian. “Dit is een manier van boeren die helemaal circulair is. Hun vee eet vrijwel alleen wat hun grond hen biedt. Zo heeft veeteelt geen enkele negatieve invloed. Sterker nog, het heeft een positieve invloed, vooral op de biodiversiteit.”
Dat laatste wordt steeds duidelijker, zegt Jelle. “We zien steeds meer vlinders en libellen, hommels en wilde bijen. En ook vogels: veldleeuweriken zitten hier weer, kwikstaarten, graspiepers, zwaluwen, torenvalken, velduilen en bruine kiekendieven. Laatst hebben we zelfs een koereiger gezien. Toen we van de zomer terugkwamen van vakantie was ik behoorlijk onder de indruk van die grote hoeveelheid leven op ons land. Dat maakte me dankbaar om zo met en in de natuur te mogen werken.”
Lees hier het nieuwsbericht over de visie Rijk Voorland, download de visie of bekijk het filmpje.