Boswachters van Staatsbosbeheer helpen stedelingen op allerlei manieren om in contact te komen met de natuur, die vaak verrassend dichtbij is. De nadruk ligt op groepen die zelf niet zo snel het groen in zouden gaan, zoals jongeren of juist ouderen. De stadsboswachters organiseren evenementen en andere activiteiten samen met bijvoorbeeld scholen, zorginstellingen en buurtorganisaties, in de hoop dat die de natuur ook meer bij hun eigen activiteiten gaan betrekken.
De boswachters vertellen dat ze via deze pilot activiteiten kunnen organiseren waarmee ze mensen enthousiast weten te maken die vrijwel nooit in de natuur komen. Lees en bekijk hier onder hun ervaringen.
“Project Stadsboswachter gaf ons de middelen om allerlei activiteiten en netwerkgesprekken in de stad te ondernemen. We hebben een Kom-over-de-brug-dag georganiseerd, waarbij zo’n 600 kinderen met hun ouders de brug vanuit Overvecht naar het Gagelbos overstaken. In stadsboerderij Gagelstede zijn we bezig een hele wand in te richten met posters en teksten als: "De klimop bloeit en zoemt, ga eens kijken en luisteren!’ Er ontstaan zoveel ideeën, bijvoorbeeld hoe we natuur, gezondheid en de stad kunnen verbinden.”
“Ik liet scholieren de achtergelaten huid van de grote keizerlibel zien; prachtig, die verwonderde gezichten! Alsof ze een buitenaards wezen zagen. Mensen in Dordrecht hun groene achtertuin laten beleven, daar gaat het me vooral om. Als Dordtenaar ben je bevoorrecht: je loopt de dijk over en je bent in de natuur. Als de wind goed staat hoor je de roerdomp roepen tot in de stadswijken. Door de natuur rondom Dordrecht staat de Biesbosch in verbinding met de stad, en andersom. Dit biedt volop kansen voor mens en dier.”
“Door het project Stadsboswachter heb ik dit jaar activiteiten gedaan die ik anders niet zo snel had opgepakt. Een workshop over de effecten van natuur op de mentale gezondheid van jongeren bijvoorbeeld. Of een bezoek aan een ouderencentrum met een verhaal over de hertenbronst en een stapel geweien van edelherten waar de bewoners aan konden voelen. Deze mensen, van wie sommigen behoorlijk vereenzaamd zijn, maken dan ook weer contact met elkaar. Natuur kan het bruggetje zijn.”