Werk in uitvoering
Het doel van de revitalisatie is het verhogen van de ecologische kwaliteit van het Liesbos. Staatsbosbeheer heeft de ambitie om de soortenrijkdom langs de beeklopen in het bos te herstellen. We gaan voor een gevarieerd bos met een hoge biodiversiteit.
Liesbos, Baronie van Breda (NB)
September 2024 - januari 2025
De benodigde omgevingsvergunningen voor het project zijn verstrekt. Vanaf 16 september 2024 gaan we aan de slag in het bos. De maatregelen bestaan uit het verondiepen en dempen van een aantal watergangen met name in het noordwestelijke deel van het Liesbos. In het oosten van het bos verondiepen we ook de sloot parallel aan de Drielindendreef. Verspreid over het bos vervangen we stuwen/kunstwerken.
Voorafgaand en misschien deels tegelijkertijd met de bosrevitalisatie gaan we met reguliere beheerwerkzaamheden aan de slag. Dat is vooral in de oostelijke helft van het bos. Iedere vijf jaar vindt er een dunning plaats. Voor meer informatie over boswerkzaamheden zie: staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/bos-beheren.
Er wordt met machines gewerkt in het bos en er vindt grondtransport plaats. Tijdens de werkzaamheden zijn sommige paden afgesloten. Voor de veiligheid is het belangrijk op bebording ter plaatse te letten en omleidingen te respecteren.
Door verdroging en neerslag van stikstof staat de biodiversiteit onder druk. In plaats van waardevolle kruidensoorten die van oorsprong kenmerkend zijn voor het Liesbos, bijvoorbeeld bosanemoon, bleeksporig bosviooltje, gewone salomonszegel en dalkruid zien we meer monotonere soorten zoals varens en gras. Deze planten verdringen de kruidensoorten die we graag in het Liesbos zien. Een aantal maatregelen is noodzakelijk om de soortenrijkdom te vergroten.
We gaan water langer vasthouden en lokale kwelstromen herstellen. Dat willen we bereiken door het verondiepen en dempen van een fors aantal watergangen in en aan de rand van het bos. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat er in natte periodes niet te veel water in het gebied staat behouden we het afvoerend vermogen in natte periodes. Dat betekent optimalisering van het stelsel duikers en stuwen. Kortom, water vasthouden wanneer het kan en afvoeren als het moet.
Na afronding van de werkzaamheden organiseert Staatsbosbeheer een excursie in het Liesbos. We lopen langs een aantal uitgevoerde maatregelen en vertellen over de bijzonder natuur in het Liesbos. De datum maken we later bekend op deze website.
Dit project wordt uitgevoerd door Staatsbosbeheer. De gemeente Breda en het waterschap Brabantse Delta zijn belangrijke partners in de totstandkoming van het project. De bosrevitalisatie wordt mogelijk gemaakt door een Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling.