Terug

Werk in uitvoering

Inrichting Oostvaardersoevers

Het doel van project Oostvaardersoevers is om het Markermeer te verbinden met de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen. Dankzij innovatieve waterverbindingen ontstaat een veilig en veerkrachtig merengebied. En de natuur van Nationaal Park Nieuw Land, waar deze drie gebieden onderdeel van zijn, wordt versterkt.

Project Oostvaardersoevers verbindt het meer met het moeras

Locatie

Langs de Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere, Oostvaardersplassen, Nationaal Park Nieuw Land, Flevoland.

Looptijd

2018 - 2028

Waar meer en moeras elkaar vinden en versterken

Oostvaardersoevers is een project waar meer en moeras elkaar gaan voeden, vinden én versterken. Een unieke plek in Flevoland waar -hoe pril ook- nieuw leven ontluikt en dankzij innovatieve waterverbindingen een veilig en veerkrachtig merengebied ontstaat. Het water stroomt en verbindt. Dit zorgt voor uitwisseling van stoffen en vissen. De versterking van de natuur vergroot de beleefbaarheid van het gebied voor Flevolanders. Oostvaardersoevers versterkt het ecosysteem, de landschappelijke afwisseling en vergroot de aantrekkelijkheid voor mens, plant en dier!

De markante Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere oogt vanaf de weg open en transparant. Maar onder water is de scheiding tussen het weidse Markermeer en de dieper gelegen Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen stevig en hard. De unieke natuurgebieden, die elkaar zoveel te bieden hebben, weten elkaar nu nog niet of nauwelijks te vinden. Daar komt dankzij Oostvaardersoevers verandering in.

Verbinding versterkt natuur en beleving

Door de aanleg van slimme water inlaten en uitlaten voor water, vispassages en natuurlijke land-waterovergangen, kunnen in het voorjaar vissen uit het Markermeer naar de ondiepe moerassen trekken en zich daar voortplanten. De jonge vissen groeien op in de ondiepe wateren van de ondergelopen rietvelden en graslanden. Als in de zomer en het najaar het waterpeil in die gebieden zakt, laten ze zich meevoeren met de stroming naar het diepere water, waar ze via de vispassage in het Markermeer komen.

In het Markermeer, nabij de Oostvaardersdijk, komen één of meer luwtegebieden. Daar ontstaat een onderwaterlandschap dat ruimte biedt voor planten en dieren, een luwtezone waar algen, waterplanten, plankton, schelpdieren en vissen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Hierdoor neemt de biodiversiteit en ecologische waterkwaliteit van het Markermeer toe. Ook het moeras profiteert: de Oostvaardersplassen en Lepelaarplassen krijgen door de verbindingen de mogelijkheid voor een waterbeheer dat meer is afgestemd op een natuurlijker en goed functionerend moeras. Hierdoor zijn de moerassen beter bestand tegen periodes van droogte. Oostvaardersoevers geeft dus een boost aan het hele ecosysteem. En dit alles volgens een doordacht plan. 

Planning

  • 2019-2022: verkenningsfase
  • 2022-2025: planning- en studiefase
  • 2026-2027: voorbereiding realisatie
  • 2027: start uitvoering.

Werkzaamheden in het veld

In november 2019 tekende minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, na afstemming met minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Startbeslissing van het project Oostvaardersoevers. Voordat er rond 2025 uitvoerende werkzaamheden zichtbaar worden zijn er de nodige uitdagingen waarvoor innovatieve oplossingen moeten worden bedacht.

Samenwerking

Provincie Flevoland en Rijkswaterstaat, gemeente Almere, gemeente Lelystad, Waterschap Zuiderzeeland, Staatsbosbeheer en Het Flevo-landschap werken nauw met elkaar samen in het project Oostvaardersoevers. Hun doel? Een natuurgebied dat veerkrachtig genoeg is om klimaatverandering en economische ontwikkelingen op te vangen. Maar ook een gebied dat ruimte biedt voor natuurbeleving en waar waterveiligheid gegarandeerd is. 

Meer informatie

Oostvaardersplassen

Toon project op kaart
Contact
boswachter met verrekijker
Boswachters Oostvaardersplassen
 
Meer over dit onderwerp