Terug

Werk in uitvoering

Project Klimaatslim Bosbeheer

Op de Utrechtse Heuvelrug werken Staatsbosbeheer en Bosgroep Midden-Nederland samen om multifunctionele bossen op zandgronden veerkrachtiger tegen klimaatverandering en verzuring te maken. Het meerjarig project ‘Klimaatslim Bosbeheer’ richt zich op het klimaatbestendig inrichten van een demo-locatie en een drietal praktijklocaties met bestaand bos. Het gaat hierbij om in totaal 58 ha. bos. Op deze locaties gaan we aan de slag met het verder ontwikkelen en verfijnen van klimaatslim bosbeheer. Naast een set van innovatieve maatregelen zijn monitoren en kennisoverdracht belangrijke pijlers.

Aantasting van eiken als gevolg van stikstof

Locatie

Boswachterij Austerlitz, Utrechtse Heuvelrug.

Het klimaat verandert: meer extreme weeromstandigheden, zoals lange periodes van regen en periodes van droogte met hogere temperaturen. Dat maakt bos kwetsbaar en meer vatbaar voor plagen. Ook zullen niet alle boomsoorten kunnen gedijen bij een veranderend klimaat. Op de Utrechtse Heuvelrug speelt daarnaast een extra factor op namelijk verzuring van de bosbodem. Dat betekent dat aangepast beheer nodig is en maatregelen moeten worden genomen, zoals het inbrengen van andere boomsoorten, om vitaal bos te houden.

Na een periode van voorbereiding gaan we aan de slag met het verder ontwikkelen en verfijnen van klimaatslim bosbeheer. Dat doen we op drie praktijklocaties van elk 5 ha en in eigendom van particuliere grondbezitters. En op een demo-locatie van 43 ha in boswachterij Austerlitz van Staatsbosbeheer. Hier gaan we het bos klimaatbestendig inrichten en beheren. Het effect van deze maatregelen zal worden gemonitord. Op deze locaties kunnen we bosbeheerders, beleidsmakers en gemeenten van de Utrechtse Heuvelrug laten zien hoe je dat doet en wat de resultaten daarvan zijn. Daarnaast worden beheerders opgeleid door 'learning on the job' om klimaatslim bosbeheer ook op andere terreinen toe te kunnen passen.

De demonstratie-locatie bevindt zich in Boswachterij Austerlitz. Zie kaartje van het projectgebied. De drie praktijklocaties volgen.

Looptijd

2024 – 2029

Life Climate Forest

Dit project sluit aan bij het landelijke LIFE Climate Forest project dat zich richt op kleinschalig klimaatslim bosbeheerprojecten om de vitaliteit en veerkracht van onze bossen te vergroten voor behoud van bos en biodiversiteit in de toekomst.  Aan de hand van demo- en praktijklocaties in verschillende bossen in Nederland worden de uitdagingen, dilemma’s, kansen en beheermogelijkheden inzichtelijk. En, kunnen de juiste keuzes gemaakt worden om onze bossen klimaatslim te kunnen beheren. Ook kennisuitwisseling tussen bosbeheerders, terreineigenaren, beleidsmakers en wetenschap maakt hier een belangrijk deel van uit. Inmiddels lopen er Life Climate Forest projecten in de provincie Brabant, Overijssel, Gelderland, Limburg en Drenthe.  

Monitoren en evaluatie

Tijdens het project zal een monitoring worden uitgevoerd om het effect van klimaatbestendig inrichten op het bos in beeld te brengen. We kunnen hierbij aansluiten op een voor de Utrechtse Heuvelrug breder monitoringsproject ‘FORWARD’ van European Forest Institute. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met Universiteit Utrecht. In 2029 we het uitgevoerde klimaatslim bosbeheer evalueren.  

Planning

2024

  • Nulmeting monitoring
  • Inventariseren bomen en blessen middels bostracken
  • Startbijeenkomst(en) voor bestuurders, beheerders en omgeving
  • Uitvoeren van dunningswerkzaamheden
  • Aanplant

2025

  • Aanplant

2025 t/m 2029

  • Afronden monitoring, evaluatie en kennisdeling

Financiering 

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij een SKNL subsidie van provincie Utrecht. Maar ook een ruimhartige donatie van Stichting MTB Utrechtse Heuvelrug die met een deel van de inkomsten uit de MTB-vignetten bijdraagt om natuurprojecten te realiseren op de Utrechtse Heuvelrug.

Samenwerking  

Voor dit project hebben Staatsbosbeheer en Bosgroep Midden-Nederland de handen ineengeslagen. Daarnaast is er samenwerking met de deelnemende particuliere grondeigenaren, provincie Utrecht, en Universiteit van Utrecht die belast is met het monitoren en deel uitmaakt van het breder FORWARD project in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Meer informatie 

Dit project sluit aan bij:

Utrechtse Heuvelrug

Toon project op kaart
Contact
Marloes Kortlever
Marloes Kortlever Projectleider
Meer over dit onderwerp