Werk in uitvoering
In Marickenland bij Vinkeveen zetten we weideland om in moeras en bloemrijk grasland. Dat is goed voor mens en natuur. Marickenland wordt een belangrijke verbinding tussen de Vinkeveense- en Nieuwkoopse Plassen.
Marickenland ligt in de polder Groot Mijdrecht tussen Mijdrecht, Wilnis, Waverveen en Vinkeveen (Utrechtse Venen).
2018 - 15 maart 2026
Marickenland ligt in de polder Groot Mijdrecht bij Vinkeveen. Dit weidegebied wordt onderdeel van het Nederlandse Natuurnetwerk. Daarmee vormt het gebied een belangrijke schakel tussen de Vinkeveense- en de Nieuwkoopse Plassen voor planten en dieren die goed gedijen in natte natuur. Zoals orchideeën en de grote ratelaar, de purperreiger, de kiekendief en zelfs de otter.
We vormen de weidegrond om in rietland, moeras, vochtig en bloemrijk grasland met mogelijkheden voor recreatie zoals wandelpaden en een natuurspeelplaats. Ook treffen we maatregelen, gericht op herstel van de waterhuishouding en de bodem.
De proef met de teelt van lisdodde (paludicultuur) in een deel van Marickenland is eind 2021 gestopt. De pilot heeft veel informatie opgeleverd. Diverse vogels hebben het als foerageergebied gebruikt. De teelt van lisdodde in dit gebied op grote schaal wordt onmogelijk gemaakt door de vele ganzen die verzot zijn op de jonge scheuten van lisdodde.
Het plan geldt voor de herinrichting van het totale gebied van 300 hectare. De herinrichting wordt gefaseerd uitgevoerd. We starten in deelgebied 1 ten oosten van de provinciale weg N212 en direct grenzend aan de bebouwing van Vinkeveen met 150 hectare grond, in eigendom van Provincie Utrecht en Staatsbosbeheer. Tot medio 2022 zijn hiervoor plannen opgesteld, concreet gemaakt en vergunningen aangevraagd. Eind 2024 start de uitvoering en deze is naar verwachting in maart 2026 afgerond. Daarna gaat Staatsbosbeheer het gebied beheren.
Het deelgebied 2 van circa 125 ha direct ten oosten van de provinciale weg N212 wordt nog niet meegenomen in de concrete plannen. Hier is grond zowel in eigendom van Staatsbosbeheer als in particuliere handen. Daarvoor kunnen we nog geen concrete plannen maken.
De provincie Utrecht werkt in dit project nauw samen met Staatsbosbeheer, gemeente De Ronde Venen, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Agrarische Natuurvereniging De Venen, Collectief Rijn, Vecht en Venen en LTO.