Terug

Werk in uitvoering

Boswerkzaamheden Zwolse Bos

Staatsbosbeheer voert boswerkzaamheden uit in het Zwolse Bos, waarbij er gewerkt wordt aan een toekomstbestendig bos met diverse boomsoorten. 

Door bomen te oogsten krijgen andere bomen de ruimte om te groeien.

Locatie

Bossen ten oosten van Vierhouten rond Hendrik Mouwenveld, Veluwe.

Looptijd

15 juli tot eind oktober 2024.

Gezond en gevarieerd bos

Bij de boswerkzaamheden komt hout vrij. Iedereen in Nederland gebruikt hout, per persoon gemiddeld 1 kubieke meter per jaar. Ongeveer 10% hiervan komt uit ons eigen land en 3% daarvan komt uit de bossen van Staatsbosbeheer. Hoe mooi is het dat een deel van het hout dat we gebruiken uit eigen duurzaam beheerde bossen komt.

Dunning

Tijdens de boswerkzaamheden wordt er een dunning uitgevoerd. Hierbij worden bomen geveld, waardoor andere bomen meer ruimte krijgen om uit te groeien tot grote dikke bomen. Vooraf beoordelen we zorgvuldig in welke bosvakken dunning nodig is en welke bomen weggehaald worden. De bomen die geveld worden, zijn gemerkt met een oranje stip. Dit noemen we blessen.

We sturen ook op de soorten bomen in het bos, waarbij er meer ruimte komt voor loofhout. Wanneer er meerdere boomsoorten staan, is het bos weerbaarder tegen plagen en ziekten. Wanneer er een bijvoorbeeld een insect een boomsoort aantast, verlies je niet direct het hele bos maar enkel de aangetaste soort. Meerdere soortedn in een bos is ook gunstig voor de waterhuishouding en voor de diversiteit aan diersoorten. Zo zitten er op een inlandse eik meer dan 800 soorten. We blessen dus ook met het oog op een duurzaam en gevarieerd bos en er wordt nooit meer geoogst, dan dat er bijgroeit. Bos blijft dus bos.

Reguliere boswerkzaamheden

We hebben onze Veluwse bossen opgedeeld in vier werkblokken en er wordt maar één keer per vier jaar in een bepaald werkblok gewerkt. Dit betekent niet dat er in elk bosvak iedere vier jaar werkzaamheden zijn. Maar elk bosvak wordt wel één keer per vier jaar nagelopen om te beoordelen of er een dunning nodig is. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat er dus acht jaar lang geen werkzaamheden plaatsvinden.

Harvester

De houtoogstmachine, ofwel harvester, is een machine die de bomen velt en direct de stammen onttakt en op de gewenste lengte zaagt. De takken en toppen van de bomen, het tak- en tophout. blijft in het bos zodat de voedingsstoffen die erin zitten weer via de bodem opgenomen kunnen worden door andere bomen en planten. Een harvester is een grote machine die zeer nauwkeurig en precies werkt, zodat andere bomen geen onnodige schade oplopen. Er zijn vaste ‘dunningspaden’ in het bos, zodat de harvester de bosbodeum zo min mogelijk beschadigt. Deze paden zijn dus niet toegankelijk voor bezoekers omdat dit echt werkpaden zijn. We werken me een harvester omdat dit efficiënter is. Bomen kappen kost zo minder geld, waardoor er meer geld beschikbaar blijft voor overig natuurbeheer.

Contact
boswachter Alex Plantinga
Alex Plantinga Boswachter
Meer over dit onderwerp