Terug

Werk in uitvoering

Hydrologisch herstel Westzaan, Kalverpolder en Oostzaan

In de polder Westzaan, de Kalverpolder, Varkensland en het Oostzanerveld werkt Staatsbosbeheer aan het hydrologische herstel van deze Natura 2000-gebieden. Voor elk gebied is in een beheerplan vastgelegd welke maatregelen nodig zijn om de Natura 2000-doelen te halen. In opdracht van de Provincie Noord-Holland zijn deze maatregelen uitgewerkt en zorgt Staatsbosbeheer nu voor de uitvoering. De werkzaamheden zijn onderdeel van de landelijke aanpak ‘Programma Natuur’ om de natuur te herstellen en te versterken door het stikstofoverschot te verminderen.

Locatie

Polder Westzaan, Kalverpolder en Oostzanerveld in natuurgebied de Zaanstreek (zie kaart).

Looptijd

2022 - 2025

Herstel van veenweidegebieden

In de veenweidegebieden van de Zaanstreek bevindt zich Europese topnatuur. Hier komen bijzondere (veenmos-)rietlanden voor, met daarin bijzondere planten en dieren zoals bijvoorbeeld het vleesetende plantje ronde zonnedauw en de Noordse woelmuis. Maar ook de verschillende weidevogels, zoals de grutto, komen hier om zich voort te planten. De kwaliteit van de natuur staat onder druk. Als gevolg van een overmaat aan stikstofneerslag groeien algemene planten sneller en daardoor verdringen ze de zeldzame planten en dieren in een hoog tempo. Om deze effecten tegen te gaan, voert Staatsbosbeheer in opdracht van het Rijk en de provincie Noord-Holland extra maatregelen uit. In samenwerking met andere uitvoerende partijen werken we daarmee aan het herstel van de waterhuishouding in de gebieden, wat ten goede komt aan de weidevogelpopulaties en de soortenrijkdom aan planten. Daarnaast denkt Staatsbosbeheer met de provincie mee over de structurele afname van de stikstofdepositie in de natuurgebieden.

Maatregelen

Deze maatregelen gaan we de komende tijd binnen dit project uitvoeren:

1. Het herstel van de waterhuishouding (hydrologisch herstel) op verschillende percelen in het Guisveld, de Kalverpolder en het Oostzanerveld. Dit betreft kadeherstel, plaatsen van molens of pompen, creëren van nieuwe in- en uitlaten en het verbeteren van bestaande greppels of creëren van nieuwe greppels.
2. Het isoleren van de waterhuishouding van een aantal percelen in het Oostzanerveld. Hierdoor wordt het regenwater langer vastgehouden, waardoor de waterhuishouding verbeterd. Het betreft herstel van de greppels en de in- en uitlaatfunctie verbeteren.

Om welke specifieke maatregelen het gaat is in grote lijnen bepaald, maar er zijn nog veranderingen mogelijk. Zie t.z.t. de verschillende kaarten met maatregelen in de verschillende deelgebieden.

Werkzaamheden in het veld

Vanaf september 2024 (na het vogelbroedseizoen) start de uitvoering van de maatregelen tegelijkertijd in de verschillende natuurgebieden. De herstelmaatregelen in het Oostzanerveld worden nader uitgewerkt en later online komen. Naar verwachting zijn alle maatregelen in het najaar van 2025 afgerond

Bekijk hieronder de verschillende kaarten met de geplande maatregelen:

Samenwerking

Dit project is onderdeel van het Programma Natuur en wordt gefinancierd door Provincie Noord-Holland en de Europese Unie - NextGeneration EU. 

Logo Provincie Noord-HollandLogo Europese Unie - NextGenerationEU

Meer informatie

De omgeving, vrijwilligers en pachters worden over deze maatregelen geïnformeerd per brief, tijdens persoonlijke gesprekken en via de lokale media. Op deze webpagina wordt regelmatig een update geplaatst. Voor meer informatie, zie de website onslevendlandschap.nl.

Contact
Sjoerd Luiten
Sjoerd Luiten Projectleider
Meer over dit onderwerp