Vastgoed

Erfpacht uitkijktoren Land van Cuijk (Z24-8832)

Staatsbosbeheer heeft het voornemen om over te gaan tot het vestigen van een erfpacht- en opstalrecht ten behoeve van een uitkijktoren in de Maasheggen.

Bekendmaking - 24 maart 2025

Bekendmaking als bedoeld in het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 ECLI:NL:HR:2021:1778, rechtsoverweging 3.1.6.

Staatsbosbeheer is van oordeel dat bij deze uitgifte erfpacht- opstal overeenkomst geen mededingingsruimte door middel van een selectieprocedure hoeft te worden geboden, nu bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor deze overeenkomst.

Er is sprake van een wens van een andere publiekrechtelijke partij om bepaalde gebiedsontwikkeling te faciliteren waarvoor het vestigen van een erfpacht- en opstalovereenkomst nodig is. Op kosten van de gemeente Land van Cuijk zal een uitkijktoren gerealiseerd worden, die de recreatieve zichtbaarheid van het natuurgebied ‘Maasheggen’ moet vergroten.

Op basis van dit criterium dat die redelijk, toetsbaar en objectief is, heeft Staatsbosbeheer het voornemen om de uitgifte van een erfpacht- en opstalovereenkomst ten behoeve van een uitkijktoren in het ‘Maasheggen’ natuurgebied onderhands met de gemeente Land van Cuijk aan te gaan, aangezien op basis van het genoemde criterium bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat alleen deze wederpartij als serieuze gegadigde in aanmerking komt.

Een belanghebbende die het hier niet mee eens is en ook voor deze overeenkomst in aanmerking wenst te komen dient vóór 14 april 2025 een reactie bij Staatsbosbeheer in te dienen waarin wordt gemotiveerd waarom hij of zij, onder toepassing van dezelfde criteria, als serieuze gegadigde ook in aanmerking kan komen voor een erfpacht- en opstalovereenkomst ten behoeve van een uitkijktoren. Bij gebreke van een tijdig en gemotiveerd bericht vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft een belanghebbende zijn of haar rechten daarop verwerkt. Staatsbosbeheer zou immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de betreffende overeenkomst zou worden opgekomen.

Een reactie als bedoeld dient u binnen de hiervoor genoemde reactietermijn per e-mail te sturen naar grondengebouwen@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van het zaaknummer (Z24-8832) en met vermelding van volledige personalia, eventuele vertegenwoordigingsbevoegdheid, het voorgenomen gebruik en een motivering als hiervoor bedoeld. Ook vragen naar aanleiding van deze bekendmaking kunt u naar dit e-mailadres sturen, eveneens onder vermelding van het zaaknummer. Het insturen van vragen geldt niet als een reactie zoals hierboven bedoeld is en wijzigt de reactietermijn voor het indienen van een reactie niet.

Staatsbosbeheer behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om alsnog af te zien van de voorgenomen overeenkomst; aan deze bekendmaking kunnen geen rechten worden ontleend.