De komst van tienduizenden grauwe ganzen heeft de ontwikkeling van de Oostvaardersplassen ingezet. De dieren kwamen direct na de inpoldering af op het rietmoeras, omdat ze hier in alle rust ruien. Tegelijkertijd graasden zij het riet af, waardoor het moeras niet volledig dichtgroeide. Dankzij de ganzen is de Oostvaardersplassen een afwisselend gebied dat ruimte biedt aan allerlei andere planten en dieren.
De Oostvaardersplassen is van groot (inter)nationaal belang voor vogels op doortrek. Tienduizenden zilverplevieren, goudplevieren, spreeuwen, kieviten en allerlei soorten steltlopers doen het gebied aan op hun jaarlijks trek tussen hun broedgebied en hun overwinteringsgebied. Ook overwinteren er in de Oostvaardersplassen elk jaar vele duizenden brandganzen en kolganzen. Voor ruiende grauwe ganzen is het een van de belangrijkste gebieden in Noordwest-Europa.
Op gezette tijden vinden vogeltellingen plaats om na te gaan welke vogels in het gebied leven en hoe de vogelstand zich ontwikkelt. Kijk bij Links en downloads voor alle rapporten.
De Oostvaardersplassen is een Nederlandse Natura2000-gebied. In het aanwijzingsbesluit van de Oostvaardersplassen als Natura 2000-gebied staan maar liefst 31 vogelsoorten die in Europa beschermd zijn en waarvoor de Oostvaardersplassen van (internationaal) belang zijn. Het zijn vooral vogels die in het moeras of de grote wateren leven.