De Achterhoek dankt zijn schoonheid aan het verleden. De Saksische boerderijen, besloten weilanden, akkers en dikke eikenbomen doen denken aan lang vervlogen tijden. Achter elke kronkel in de weg ziet het land er anders uit en nergens vind je zoveel zandwegen. Landgoederen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van het Achterhoekse landschap.
Bij Doetinchem ligt landgoed Slangenburg met bossen, akkers, lanen, grachten, vijvers en weilanden. Hier is ruimte voor orchideeën, blauwgrasland, boomkikkers en andere amfibieën. En in het voorjaar zijn de bloeiende rododendrons een lust voor het oog.
Landgoed Slangenburg heeft een lanenstelsel uit de 17e eeuw; uniek voor Nederland en Europa vanwege zijn schaal en authenticiteit. De centrale as en oprijlaan is maar liefst 1,5 kilometer lang. Aan weerszijden liggen twee vijvers en op de hoeken hiervan stonden vroeger rode beuken. Nu staan er nog maar drie, maar dit zijn dan ook kanjers van meer dan 300 jaar oud. Een bijzondere plek op het landgoed is de begraafplaats van de familie Passman, de laatste particuliere eigenaren van het landgoed.
Het middelpunt van het landgoed is kasteel Slangenburg uit de 17e eeuw. Het kasteelgebouw is geen eigendom van Staatsbosbeheer, maar is een gastenhuis in de nabijheid van de Sint-Willibrordsabdij. Wie de zeldzame kans krijgt, moet zeker het interieur van het kasteel bekijken. Het houtsnijwerk en de stucplafonds zijn van de hoogste kwaliteit.
Centraal op het landgoed ligt Huize Ruurlo, dat tegenwoordig dienst doet als museum. De voormalige eigenaar, de familie Van Heeckeren van Kell, droeg niet alleen de zorg voor het kasteel en de omliggende bossen en boerderijen. De moerassige, voedselarme heidegronden hadden het boerenleven weinig te bieden en zorgden voor moeilijke omstandigheden. De houtwallen en bosjes om de weilanden gaven de boer en het vee de nodige beschutting. Dankzij het werk van generaties boeren ontstond een schilderachtig landschap.
De familie Van Heeckeren van Kell legde ook een doolhof aan, het grootste heggendoolhof ter wereld. Het staat dan ook in het Guiness Boek of Records. De oppervlakte is bijna 1 hectare en de lengte van de paden is maar liefst 1.188 meter. Het is de ideale plek voor een flinke verdwaalpartij. Aan weerszijden van de paden, die vijf meter breed zijn, ligt een met gras begroeid talud. Hierdoor lijken de hagen op verhoogde eilandjes te staan. In het centrum staat een toren met prachtig uitzicht over het labyrint van gangen. Je kunt dan ook het motief zien dat de gangen met elkaar vormen. Voor meer info zie doolhofruurlo.nl
In natuurhistorisch opzicht ligt landgoed Beekvliet in het verleden. En wat voor verleden! Glooiende landschappen, karakteristieke boerderijen, uitgestrekte weiden, eeuwenoude bomen en slingerende weggetjes. Bloemrijke schraalgraslanden in plaats van voedselrijke landbouwgronden. Onaangetast door de tijd of teruggebracht in hun oude staat. Ontdek de schoonheid van het oude Achterhoekse landschap. Wandel of fiets over de paden en speciale routes, geniet van de bijzondere natuur en de vele vergezichten.
In het Achterhoekse landschap rond Ruurlo staan weilanden en bermen vol wilde bloemen. Van de vroege tot de late zomer bloeien pinksterbloemen, paarse kattenstaart en gele wederik. Op warme namiddagen geurt de kamperfoelie. Langs de weilanden staan houtwallen, bosjes en dikke oude bomen die vaak zijn geplant als grensboom. Ze bieden beschutting aan onder meer vleermuis, specht, ijsvogel en boomkikker.
Staatsbosbeheer heeft van 2012 t/m 2015 een webcam geplaatst bij een oehoenest in de Achterhoek. Onder de noemer 'Volg de oehoe' keken we live mee in het nest. Bekijk in onderstaande video de samenvatting van de webcambeelden van seizoen 2015, of bekijk alle samenvattingen op YouTube.