Buytenhout is een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied. Hier liggen verschillende groengebieden van de gemeenten Delft, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Staatsbosbeheer.
De Balij werd in 1992 aangelegd voor de komst van de Floriade. Het Floriadebos is dus het oudste deel van de Balij en is na de Floriade verder uitgebreid met onder andere beuken, eiken, essen en elzen. Vele omwonenden komen hier om de hectiek van alle dag los te laten. Daarom is de Balij vanaf 2009 beter ingericht voor recreatie. Je kunt er wandelen of fietsen door het open polderlandschap waar runderen grazen. De bekende ‘blauwe brug’ is niet te missen en veel bezoekers genieten hier van het mooie uitzicht. Voor de jongste natuurliefhebbers ligt er een speelbos en het kabouterpad.
In de Balij ligt de Scheg, waar veel vogels en kleine zoogdieren zich thuisvoelen. Je kunt er wandelen over de 60 meter lange brug vlak boven het water. Het is een mooie plek om al wandelend met verrekijker de natuur te beleven. Fietsers, paarden en honden zijn hier niet toegestaan. Zo geven we rust en ruimte aan de natuur.
Het Bieslandse Bos is rond 1985 aangelegd voor houtproductie. Elke zes jaar zijn er boswerkzaamheden, waarbij nog wat hout wordt geoogst. Maar het is ook een bos waar je de drukte van de stad achter je kunt laten en geniet van bijzondere vergezichten. De naam Biesland komt van de biezen die hier ooit veelvuldig groeiden. Het uitgestrekte biezengebied zorgde voor bijzonder schoon oppervlaktewater. Zo schoon dat veel bierbrouwerijen zich in de 16e eeuw in Delft vestigden om dit water te gebruiken. In het Bieslandse Bos vind je afwisselend bos, moeras, ruigte en open polderlandschap. Er zijn wandelroutes en er is een speelbos voor kinderen. De Bieslandse Polder is rond 1780 drooggemalen. De molen zonder wieken aan de Noordeindseweg stamt uit die tijd.
Het krekengebied ligt in het Bieslandse Bos en deze plek heeft unieke natuurwaarden. Het ligt veel lager dan de omliggende polder omdat hier in het verleden turf is gestoken. Het vele water dat nu in de diepere delen staat, zorgt voor een moerassig karakter. Hierdoor voelen bijzondere soorten zich thuis, zoals de blauwborst en af en toe komt de roerdomp op bezoek. Het moerasgebied is niet toegankelijk voor bezoekers, maar rondom liggen wandelpaden om ervan te genieten. Fietsers en paarden zijn niet toegestaan op de wandelpaden. Honden moeten ten alle tijden aan de lijn in het Krekengebied. Op deze manier geven we rust en ruimte aan de natuur.
Rond de Dobbeplas kun je wandelen, skaten of lekker luieren langs de waterkant. Er is een zandstrand met een speel- en ligweide voor spelletjes of een picknick. De hond kan het hele jaar terecht in het hondenbos en op het hondenstrandje. Hier mogen honden los lopen en het water in. Bij de molen ligt de skeelerbaan met een circuit van 300 meter. Bij winterse vrieskou verandert de skatebaan in een ijsbaan.
De Dobbeplas heeft ook een natuureiland. Watervogels zoals de waterral, roerdomp, ijsvogel en watersnip voelen zich hier thuis. Je kunt al wandelend genieten van deze soorten. Fietsers, paarden en honden zijn hier niet toegestaan. Zo geven we rust en ruimte aan de natuur. Staatsbosbeheer beheert de Dobbeplas in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
Het wandelbos is een jong bos dat in 2022 geopend is. Het bos maakt de verbinding met de Dobbeplas, Balij en het Bieslandse bos. De inrichting van het gebied sluit mooi aan bij de eigenschappen van Buytenhout; afwisselend bos, ruigte en een open polderlandschap. Voor omwonenden is dit een plek om te wandelen en te sporten. De hond is aangelijnd welkom en er is een hondenlosloopzone. Staatsbosbeheer beheert het wandelbos Laakweg in opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.
De natuurgebieden Balij, Bieslandse Bos, Dobbeplas en Wandelbos Laakweg zijn onderdeel van regiopark Buytenhout. Voor meer recreatietips en de regionale agenda, bezoek de website van het regiopark.