In Midden-Delfland beheert Staatsbosbeheer een aantal natuur- en recreatiegebieden in opdracht van het Coöperatief Beheer Groengebieden Midden-Delfland.
Een parkachtig gebied met een grote natuurplas en lig- en speelweiden, dat is Poldervaart, boven Schiedam. In de nog jonge bossen aan de andere kant van de Kandelaarweg kun je goed wandelen. De Oost Abtspolder is ontstaan door het opspuiten van bagger. Hier is de natuur nog volop in ontwikkeling.
Het Krabbepark, dat net als Zuidbuurt en Boonerlucht tussen Maassluis en Vlaardingen ligt, is een fantastische plek om te zwemmen of surfen. Je hebt er goede voorzieningen en rietkragen vol natuur: 's zomers hoor je er blauwborsten, rietzangers en kleine karekieten zingen.
De kilometers lange Zuidbuurt is een echte verrassing. Hier loop of fiets je door een oud-Hollands landschap: een dijkweg met monumentale boerderijen aan beide kanten. Ook in Boonerlucht kun je mooi fietsen, langs kleine bosjes en graslanden die in het voorjaar vol bloemen staan.
De Kerkpolder, tussen Delft en Schipluiden, is een polder vol bos. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Elk najaar komt een groepje ransuilen hier bij elkaar om met elkaar de winter door te brengen.
Door het parkachtige Woudse Bos, ten westen van Delft, loop een mooi slingerend fietspad over een oude kreekrug. Het bos is genoemd naar het schilderachtige gehucht 't Woudt, dat bestaat uit een kerk, een koffiehuis en een paar boerderijen. Het heet het kleinste dorp van Nederland te zijn en heeft niet voor niets de status van beschermd dorpsgezicht. In natte tijden vangt het Woudse Bos het teveel aan water uit de boezem van Delfland op.
Kraaiennest, tussen De Lier en Delft, is een klein gebied met twee plassen, strandjes en een fijne speelweide. Lekker om te zwemmen of de hond uit te laten. Het meest opvallende hier is het vijf meter hoge beeld Bike Man, gemaakt van fietsonderdelen.
Deze twee 'hoeken' vormen samen een groene strook ten noorden van Vlaardingen en Schiedam. Wandelaars, fietsers en hondenuitlaters komen graag in dit authentieke polderlandschap met lange, rechte sloten en een schaapskudde. In speelpolder Het WIJland leven de kinderen zich uit met boomstammen, slingertouwen en een trekvlot.
Op de Foppenplas ga je varen, met een roeibootje, kano of waterfiets. Maar er zijn ook wandel-, fiets- en skeelerroutes. De Foppenpolder, waar de Foppenplas onderdeel van is, ligt een paar meter hoger dan de omringende polders. Aan de randen zie je dat heel duidelijk.
Ook goed te zien is dat de vlieten (vaarten) vroeger gebruikt werden om de oogst van het land per trekschuit naar de markt van Delft te brengen: de bruggen langs de jaagpaden hebben lage leuningen zodat de leidsels van de paarden er niet achter bleven haken. 's Zomers zet het pontje van De Kwakel je over van het Maaslandse Bos naar de Broekpolder of andersom.
Delft heeft, aan weerszijden van de rivier de Schie, 2 bossen. Het Abtswoudse Bos bestaat ook weer uit 2 delen: een ruige rietvlakte met veel vogels en een parkachtig bosgebied met wandelpaden en kleine vijvers. Midden in het bos ligt het land art project Moeder Aarde: een kunstmatige heuvel met daarop een menselijke figuur van 170 meter lang.
Het Ackerdijkse Bos bestaat uit boerenland en jong bos. De heggen en de lichte verhogingen in het veld verbergen Romeinse fundamenten. Het Melarium, centrum voor natuur, bijen en kunst, is tegelijkertijd onderkomen voor bijenvolken, uitkijkpunt en ontmoetingsplaats voor imkers en wetenschappers.
De Broekpolder bij Vlaardingen bestaat uit bossen, ruigtes, natte natuur en open polders. Er lopen Schotse hooglanders en er broeden geoorde futen, die je - met een beetje geluk - langs ziet zwemmen met hun jongen op de rug. Er is een 12 km lang mtb-parcours met een lekker technisch stuk en er is een avontuurlijke speeltuin, het Klauterwoud.
Het Oeverbos is een plek om uit te kijken over het Scheur naar de voorbijkomende boten, of lekker doorheen te wandelen of fietsen. Ten noorden van het Oeverbos vind je het Volksbos. In 1992 plantten boze Vlaardingers dit bos als protest tegen de plannen voor een afvalstort. Nu zitten er tal van broedvogels en vlinders als dagpauwoog en kleine vos. In de Alkeet-Binnenpolder wandel je tussen het hoge riet, dat je deelt met typische rietvogels als roerdomp, baardmannetje en blauwborst. Op de Maassluissedijk staan de kievitsbloemen elkaar jaar uitbundig in bloei.