Natuurgebied

Roggebotzand

Eerst een verraderlijke zandbank, nu het oudste bos van Flevoland. Met een bijzondere bron voor nieuwe natuur.

Over Roggebotzand

Langs de Randmeren van Flevoland vind je het Roggebotzand met zijn relatief hoge aandeel naaldbomen. Vanwege de zandbodem zijn er hier opvallend veel dennen en sparren aangeplant, maar er komen ook tal van andere bomen en struiken voor waaronder populieren. Zij bepalen het silhouet van dit bos en bieden beschutting die andere loofhoutsoorten nodig hadden om zich hier te vestigen. Door de vruchtbare zeebodem lijken de bomen al eeuwenoud, maar het bos bestaat pas 50 jaar. 

Roggebotplas

Bij de Roggebotplas vind je verschillende zandheuveltjes. Deze doen zelfs een beetje aan de duinen denken. Dankzij de vele paden is Roggebotzand een ideaal wandelbos waar je zomaar een ree tegen kunt komen. Door de afwisseling is het gebied rijk aan vogels en paddenstoelen. 

Roggebotveld

Tussen de noordpunt van Roggebotzand en Ketelhaven ligt een open natuurgebied van 45 hectare, het Roggebotveld. Er komt hier kwelwater naar boven. De afwisselende begroeiing zorgt voor veel plantenzaden en insecten. Dit maakt het een ideale plek voor vogels en andere dieren. Schapen en grote grazers zorgen er voor dat het gebied niet dicht groeit. Aan de rand van het Roggebotveld ligt de Wezenberg. Je hebt vanaf deze heuvel een prachtig uitzicht op de natuureilanden in de IJsselmonding.

Genenbank

Op een paar plekken in Roggebotzand is een unieke collectie oorspronkelijk Nederlandse bomen en struiken aangeplant. Deze ‘genenbank’ zorgt voor nageslacht van de zeldzaam geworden inheemse soorten. De zaden kunnen weer geplant worden in bossen en beplantingen in het hele land.

Scheepswrak fluitschip

Op de verraderlijke zandbanken in de IJsselmonding vergingen veel fluitschepen en koggeschepen met handelswaar voor de handelssteden als Kampen en Elburg. In 1957 ontdekte men een groot zeegaand vrachtschip van ongeveer 35 meter lang in de bodem bij Roggebotzand (nabij Roggebotweg 14, Dronten). In de tweede helft van de 17de eeuw liep het hier op een zandbank aan de grond. De speciale markering in het gebied laat de omvang van het schip zien.

In de IJsselmeerpolders zijn meer dan 400 scheepswrakken gevonden. De schepen zijn gezonken in wat toen nog een woelige Suydersee was. De meeste wrakken zijn opgegraven en onderzocht. Momenteel liggen er nog 68 schepen in de Flevolandse bodem. In het landschap zijn ze gemarkeerd met een rood scheepssilhouet op een paal. Een aantal daarvan, zoals het schip hier in het bos, wordt in het bodemarchief bewaard voor de generaties na ons.

Volg de zeearend

Staatsbosbeheer plaatste in 2014 een webcam bij het nest van een zeearend in het Roggebotzand. Onder de noemer 'Volg de zeearend' konden bezoekers live meekijken in het nest. Bekijk de samenvatting van de webcambeelden of het overzicht van alle zeearendfilmpjes op YouTube.