Natuurgebied

Stadsbossen Almere

Het Almeerderhout bestaat uit verschillende bossen met elk hun eigen sfeer, romantische plekjes, kunst en een stadslandgoed.

Over Stadsbossen Almere

De stadsbossen rond Almere geven hun geheimen pas prijs als je er middenin loopt. Dan vergeet je dat dit Flevoland is. De ruisende populieren, het ritselend struikgewas. De open bosweiden met grazende reeën. Vergezichten over boerenakkers en hier en daar een dijk. Dit zijn de belangrijkste stadsbossen op een rijtje:

Waterlandsebos

Het Waterlandsebos is het hart van het Almeerderhout. Hier vind je de meeste recreatieve voorzieningen, met als centraal punt Stadslandgoed de Kemphaan. Hier ligt ook Buitencentrum Almeerderhout. Dankzij het ruime aanbod van fietspaden en wandelroutes een ideaal startpunt om de omgeving te verkennen.

Cirkelbos

In het Cirkelbos onderbreken cirkels de typische rechte lijnen van het jonge polderbos. De beplanting bestaat veelal uit hazelaar, beuk en els. Door het Cirkelbos stroomt de Gooimeerbeek, gevoed met kwelwater uit het Gooimeer. Ook het Museumbos, met enkele kunstobjecten van Stichting Bosland, is hier te vinden.

Eén van de cirkels in het Cirkelbos is dit labyrint, gemaakt van haagbeuken.

Kromslootpark

Het Kromslootpark bestaat voor meer dan de helft uit het oorspronkelijke polderlandschap in Flevoland. Je vindt er moeras, riet, bosjes en ruigtes, een landschap dat doet denken aan de begintijd van de drooglegging. Daar doorheen kronkelt een lint van water: de Kromme Sloot, waaraan het park zijn naam dankt. Begin 70-er jaren van de vorige eeuw werd het gebied aangelegd met recreatie als hoofdfunctie. In 2019 en 2020 werd het gebied heringericht om de natuurwaarden en recreatieve mogelijkheden te vergroten.

In het Kromslootpark zijn verschillende wandel- en fietpaden. Ook aan gebruikers van een rolstoel, scootmobiel of kinderwagen is gedacht. Het Reigerpad is een wandelroute van 1 km die ook voor hen goed toegankelijk is. Wil je meer avontuur, ontdek het gebied dan per kano. Onderweg kom je dan verschillende vogelsoorten en misschien zelfs wel een bever tegen. Bij de uitkijkschermen en uitkijkpunten kun je ze ook spotten vanaf de kant. Er is dus voor een iedereen wat te beleven in het Kromslootpark. Voor de rust van het wild en de begrazing is het Kromslootpark niet toegankelijk voor honden.

Eemvallei

De Eemvallei is een plek waar je terug gaat in de tijd, waar je kunt recreëren, wonen, werken en genieten. Een plek die zijn naam dankt aan de rivier de Eem die hier in de prehistorie stroomde. Een langgestrekt aaneengesloten landschap dat met recreatieve routes door Oosterwold slingert, net als de oude rivier. Langs deze routes is er van alles te beleven. Er zijn pluklinten aangelegd om fruit te kunnen plukken. Ook is er een voedselbos met verschillende thema’s, zoals tijdsvlakken en regio’s. In het Buytenwold kunnen kinderen ontdekken, spelen, leren en ouders elkaar ontmoeten. Ook hier staan de verschillende tijdsthema’s centraal. De Eemvallei is aangelegd samen met Stichting Voedselbouwbos Nederland, het Buytenwold, Natuurboerderij Vliervelden en Staatsbosbeheer.

Kathedralenbos

Het Kathedralenbos dankt haar naam aan 2 ‘kathedralen’. Het zijn replica’s op ware grootte van de kathedraal van Reims in Frankrijk, in 1978 ontworpen door kunstenaar Marinus Boezem. De Groene Kathedraal werd in 1987 gerealiseerd met 178 Italiaanse populieren. Ze vormen de pilaren van de kathedraal weer en betonnen paden stellen de ribben van het kruisgewelf voor. Daarnaast heeft Boezem ook een ‘negatieve’ kathedraal gemaakt, uitgespaard in eiken- en beukenhagen. De kathedraal is voor de kunstenaar een terugkerend motief in zijn werk. Zo heeft hij bijvoorbeeld bij Neeltje Jans in Zeeland een kathedraal van rotsblokken gemaakt.