Natuurgebied

Walcheren

Ooit een eiland, nu een beschut landschap achter hoge duinen en zware dijken. Met de mooiste stranden, bossen en kreken.

Over Walcheren

Manteling

De Manteling van Walcheren is een klassieke buitenplaatsenzone met bossen, stukken duin, kaarsrechte lanen en slingerpaadjes. Van de 17e tot de 19e eeuw woonde de Middelburgse elite hier in de zomer; in de 20e eeuw werden veel huizen permanent bewoond of er kwam een instelling in.

De Manteling beschermt het achterland van Noord-west Walcheren tegen de meedogenloze zeewind. Hier staat een eikenwoud van meer dan 200 jaar oud. En toch zijn de bomen niet hoger dan een meter. 'Zeeuwse bonsaiboompjes' noemt de boswachter ze: geschoren door de snijdende westenwind en het stuivende zout.

Staatsbosbeheer beheert in de Manteling een aantal statige buitenplaatsen zoals Westhove, Berkenbosch en Duinbeek. Vrijwel nergens anders in Europa groeien loofbomen zó dicht op de kust. In dit gebied hoor je tegelijk een nachtegaal zingen en een zeemeeuw krijsen. In het vroege voorjaar vind je hier uitbundig bloeiende stinsenplanten, zoals gevlekte en Italiaanse aronskelk, bostulpen, wilde narcissen, witte en roze bosanemonen en de stengelloze sleutelbloem, ofwel het 'bakkruudje'. Dit werd vroeger meegebakken in pannenkoeken.

Een van de buitenplaatsen in de Manteling van Walcheren: buitenplaats Duinbeek

Kuststrook

Stranden, stranden, stranden. Met de ‘Zeeuwse Rivièra’ bij Zoutelande, waar de strandganger in een soort microklimaat tegen de wind is beschut. Hier staat ook het oudste bosgebied van Walcheren. Met een strook van een tiental landgoederen uit de middeleeuwen. Lange lanen, vijvers en rodondendrons. Talloze wandel-, fiets- en ruiterpaden voeren langs de buitenplaatsen Berkenbosch, Duinbeek en Westhove. Overal zie je meidoorn, de meest kenmerkende struik van Walcheren. De kuststrook is ook vermaard om de voor- en najaarstrek van tienduizenden vogels.

Rammekenshoek

Het Rammekenshoek is ontstaan na bombardementen van de geallieerden in 1944. Dit werd gedaan om het eiland te bevrijden van de Duitse bezetter. Er ontstonden diepe watergeulen die na het dijkherstel als kreken in het landschap achterbleven. De hoofdkreek is de Rammekenskreek. Het bos is aangeplant in 1948 in het kader van het herstelplan van Walcheren. In Rammekenshoek staat een van de mooiste monumenten van Zeeland: Fort Rammekens.

Veerse Bos en Veerse Meer

Grillige kreken en eindeloze vergezichten. De hoogste vogeldichtheid van alle deltawateren. En dat allemaal rondom Veere, een van de mooiste stadjes van ons land. Wandel door het ‘illusiebos’. Vang een forel uit een van de visvijvers. Het Veerse Meer is ook nog eens een ideaal watersportgebied. Overnachten kan op een natuurkampeerterrein midden in het bos.