Natuurinclusieve landbouw is een ecologisch houdbare vorm van voedselproductie, gebruikmakend van wat de natuur op, om en onder het bedrijf te bieden heeft. Natuurinclusieve landbouw versterkt de biodiversiteit op en rond het boerenland en belast de natuur zo min mogelijk.
Staatsbosbeheer beheert ruim 270.000 hectare natuur. Juist omdat we zoveel grond beheren, willen we een deel van die grond inzetten om bij te dragen aan maatschappelijke opgaven, zoals de transitie in de landbouw. Dit doen wij – mede op verzoek van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) - door extra grond vrij te maken voor agrarische bedrijven die extensiever willen gaan werken. Uiteraard zetten we daar onze kennis van natuur bij in. Wij willen langdurig samenwerken met veehouders én met akkerbouwers én met gemengde bedrijven.
Als een boer overstapt op natuurinclusieve landbouw heeft hij of zij - om rendabel te kunnen opereren - méér grond nodig. Die extra natuurgrond kan hij pachten van Staatsbosbeheer. In ruil daarvoor maken we met de boer afspraken over de natuurinclusieve agrarische bedrijfsvoering die de biodiversiteit op al zijn landbouwgrond vergroten. Door deze natuurinclusieve bedrijfsvoering zijn er minder emissies, waardoor ook de biodiversiteit in onze natuurgebieden groeit.
Voor onze samenwerkingen zijn wij op zoek naar boeren die tegen onze terreinen aanzitten en die met hun eigen bedrijfsvoering inzetten op de optimalisering van kringlopen op hun bedrijf. Of op gewassen en veerassen die passen bij de omgeving. Lees er meer over op zakendoen/natuurinclusiefboeren. Uiteindelijk willen we 80 samenwerkingen waarbij we boeren helpen hun bedrijfsvoering te extensiveren.
In opdracht van het ministerie van LVVN monitoren onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) zeventien nu al deelnemende bedrijven in hun ontwikkeling. De WUR onderzoekt hoe de bedrijfsvoering zich ontwikkelt: de kosten en baten en de ontwikkelingen in de ecologie en biodiversiteit. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de kansen en knelpunten.
Het thema Natuurinclusieve landbouw hoort bij één van onze prioriteiten: Biodiversiteit. Wij beheren onze terreinen zo dat de verschillende ecosystemen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen om de natuur veerkrachtiger te maken. Hierbij richten wij ons vooral op de Natura 2000-gebieden.