Terug

Nieuws

Nog veel paden in Drentse bossen onbegaanbaar na noodweer

  • 05 september 2024
  • Leestijd 2 minuten

Hoewel er al veel is opgeruimd, zorgen de gevolgen van het noodweer dat op 24 augustus j.l. over Drenthe trok plaatselijk nog steeds voor gevaarlijke situaties. Vooral in de boswachterij Gieten-Borger en het Dwingelderveld versperren omgewaaide bomen en afgevallen takken wegen en paden. Ook hangen er nog takken los in boomkronen, die ook met rustig weer naar beneden kunnen vallen. We vragen bezoekers deze plekken te mijden en onze boswachters de ruimte te geven omwegen en paden weer vrij te maken.

Vooral in de bossen van het Dwingelderveld is de ravage groot; de rode ruiter- en menroute in de buurt van Spier is onbegaanbaar.

Dwingelderveld

Het noodweer sloeg op 24 augustus lokaal zeer heftig toe. Vooral in het bosgebied in het Dwingelderveld is de ravage groot: omgevallen eiken, beuken en grove dennen liggen er over fiets-ruiter- en wandelpaden. Vooral op paden ten noorden van de Spierigerweg is er geen doorkomen aan. Wandelroutes zijn op veel plekken niet toegankelijk omdat er takken en boomkruinen zijn losgescheurd en blijven hangen. In sommige fietspaden zitten diepe gaten doordat de wortels van omvallende bomen de verharding hebben meegenomen. En ook de ruiter- en menroutes zijn niet te berijden: op sommige plekken is er een heel bosvak over de route gevallen. De komende tijd zijn daarom diverse paden en routes nog afgesloten vanwege opruimwerkzaamheden. Door de omvang van de schade is het ook niet mogelijk om omleidingsroutes uit te zetten.

Boswachterij Gieten-Borger

Ook aan de noordkant van de boswachterij Gieten-Borger zijn er nog wandelpaden niet veilig, vooral aan de westzijde van de Houtvester Jansenweg. Staatsbosbeheer adviseert wandelaars de gele en blauwe wandelroute die starten vanaf de twee parkeerplaatsen aan de Houtvester Jansenweg nog even te mijden. Ook de witte en blauwe wandelroute met de parkeerplaats van zwemplassen Gasselterveld en ’t Nije Hemelriek als startplaats zijn nog onveilig, evenals de nationaal parkwandeling (zonder markering) door het beekdal van het Andersche diep. Binnen het gevaarlijke gebied valt ook een deel van het boswachterspad Beek en Bos (start bij Buitencentrum Boomkroonpad). Wandelaars wordt dringend gevraagd deze paden voorlopig te mijden, tot alle loshangende takken en omgevallen bomen zijn verwijderd. De mountainbikeroute is ondertussen weer vrijgegeven, op een kleine tijdelijke omleiding aan de oostkant van het Gasselterveld na. Mountainbikers worden gevraagd deze omleiding te volgen.

Opruimwerkzaamheden

Boswachters van Staatsbosbeheer zijn druk aan het werk om de wegen en paden weer begaanbaar te maken. Hoe lang de opruimwerkzaamheden nog gaan duren is lastig in te schatten. In het Dwingelderveld kan het nog wel tot eind september duren voordat alle paden weer veilig begaanbaar zijn. De werkzaamheden in de boswachterij Gieten-Borger zijn waarschijnlijk eerder afgerond.

Meer over dit onderwerp