Terug

Nieuws

Veiligheid buitengebied staat op het spel

  • 15 november 2024
  • Recreatie
  • Leestijd 2 minuten

Staatsbosbeheer ziet toezicht en handhaving door zijn boa’s als noodzakelijk en onlosmakelijk verbonden met het beheer van de natuur- en recreatiegebieden. De urgentie neemt alleen maar toe door de vele afval- en drugsdumpingen, het aantal dak- en thuislozen en de stijgende recreatiedruk. Daar komt bij dat de politie zich terug heeft getrokken uit het buitengebied. Als daar geen toezicht meer is, zo blijkt uit de situatie van Staatsbosbeheer in de Kempen (Noord-Brabant), zijn de gevolgen voor de veiligheid groot.

Om toezicht- en handhavingstaken optimaal te kunnen uitvoeren, hebben we meer boa's nodig.

Strafbare feiten

Sinds begin 2024 is in natuurgebieden van Staatsbosbeheer in de Kempen wegens ontbrekende financiering geen boa meer actief. Boswachters hebben in deze periode strafbare feiten bijgehouden die ze daar tegenkwamen. Dat zijn er tot oktober 1627. Het merendeel (818) motorcrossers, maar ook loslopende honden (280), vernielingen (31), dumpingen (20), stroperij  (13) en illegale kampeerders (6). Omdat er geen boa is, konden deze meldingen niet worden opgevolgd.

Tekort

De boa’s van Staatsbosbeheer zijn van grote waarde, want ze kennen hun natuurgebieden erg goed en hebben zeer korte lijntjes met collega’s. Maar hun inzet en dus de veiligheid in het buitengebied staan onder grote druk. We kunnen door een aanhoudend financieel tekort activiteiten waarvoor geen financiële dekking is, niet meer blijven uitvoeren. Dit speelt ook bij onze boa’s. Uit een analyse blijkt dat we jaarlijks twee miljoen euro extra nodig hebben om de boa-capaciteit op het huidige niveau te houden.

Extra boa's

Op dit moment heeft Staatsbosbeheer 87 boa's in dienst, samen goed voor 69 FTE. Om alle benodigde toezicht- en handhavingstaken optimaal uit te kunnen voeren, hebben we een boa-capaciteit nodig van 128 FTE, een toename van 59 FTE. We pleiten daarom bij Rijk en provincies voor structureel 7,9 miljoen euro extra om niet te hoeven korten op het huidige toezicht en daarnaast de veiligheid in de natuurgebieden op het gewenste niveau te brengen. Een aandachtspunt is dat tussen de provincies grote verschillen bestaan: sommige provincies financieren al behoorlijk, andere niet of nauwelijks.

Download

Meer over dit onderwerp