Terug

Werk in uitvoering

Herinrichting Millingerwaard

De Millingerwaard is een gebied dat zich blijft ontwikkelen. De afgelopen jaren stond in het teken van het herinrichtingsproject Millingerwaard waarbij er geulen zijn gegraven voor meer waterveiligheid en een betere water- en natuurkwaliteit. Dat werk is eind 2022 afgerond, maar er gebeurt meer in de Millingerwaard.

Het water krijgt de ruimte in de Millingerwaard.

Locatie

De Millingerwaard ligt in de Gelderse Poort aan de zuidkant van de Waal bij Nijmegen.

Looptijd

2023 – 2026.

Opknappen Middendoor-ontsluiting

Het water heeft nu meer vrij spel in de Millingerwaard en dat heeft gevolgen voor de Middendoor-ontsluiting: de weg die van Kekerdom naar Klaverland en de Millinger Theetuin loopt. Door het hoge water zijn delen van het wegdek weggespoeld waardoor er gaten zijn ontstaan. Vooral voor fietsers kan dit gevaarlijk zijn. In de afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om te komen tot een duurzame oplossing. Het plan is nu om meerdere duikers naast de bestaande duiker in de weg te plaatsen. Uitgangspunt dat deze buizenconstructie gecombineerd met een verlaagd wegdek bestand is tegen de hoge waterstromen. Ook mag deze constructie niet belemmerend zijn voor de waterdoorstroming, omdat dit dan problemen geeft voor de waterveiligheid.

Planning
Najaar 2024 worden de onderzoeken afgerond, daarna start het vergunningentraject en de uitvoering is naar verwachte in 2025.

Sanering Klaverland

Staatsbosbeheer wil een duurzame oplossing voor de asbestverontreiniging op het terrein van de voormalige steenfabriek op Klaverland in de Millingerwaard. Dit probleem is al langer bekend en de afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar waar, welk en hoeveel asbest er ligt. Vervolgens is gekeken hoe de sanering het best aangepakt kan worden.

Leeflaag
Dit kan door het aanbrengen van een leeflaag van schraal kalkhoudend zand. Dit zand is in de Millingerwaard beschikbaar door de ontgraving van de Oude Zandwinplas en door het maken van laagtes als leef- en voortplantingsplaats voor amfibieën. Het is dus 'gebiedseigen' zand met als voordeel dat er minder overlast is voor de omgeving en het milieu. Bij het aanbrengen van deze leeflaag wordt het boswilgenreservaat op Klaverland ontzien. Deze bijzondere natuur - ontstaan op het stenige restant van de voormalige steenfabriek - blijft behouden en blijft afgesloten voor mens en dier.

Planning
Inmiddels zijn de benodigde vergunningen verleend. Najaar 2024 start de aanbesteding en de uitvoering is naar verwachting najaar 2025.

Renovatie Sluisje

Onder de toegangsweg naar het voormalige terrein van de Beijer zit een sluis. Via deze sluis stroomt het water in het gebied van de Oude Waal. Dit laagdynamische gebied met specifieke moeras- en watervegetatie vraagt om een vrij constant waterpeil. Om dit te behouden is het sluisje gerenoveerd.

In september 2023 heeft firma van Boekel de renovatie van het sluisje afgerond. De betonconstructie heeft een opknapbeurt gehad en er zijn nieuwe stalen sluisdeuren geplaatst. Hierdoor kan het sluisje er weer voor jaren tegen en kan het laag dynamische gebied zich verder ontwikkelen.

Parkeerplaats Lange Poal

De Millingerwaard verdient een herkenbare en uitnodigende entree voor bezoekers en startpunt om het gebied te ontdekken. En vooral ook voor bezoekers die per auto komen, zodat de parkeerdruk in het dorp hierdoor afneemt. Voorjaar 2024 is het ontwerp voor parkeerplaats Lange Paol toegelicht en besproken in een bijeenkomst met enkele bewoners uit Kekerdom. De parkeerplaats biedt plaats aan 50 auto’s en een touringcar. In het ontwerp krijgt ook het kunstwerk met de raven een mooie plek. Gezien het beschikbare budget is ervoor gekozen de parkeerplaats in fasen verder op te knappen.

Inrichting
In de eerste fase wordt een aantal bomen (abelen) geplant voor vergroening en voor schaduw. De raven worden naast elkaar geplaatst langs de weg. Ze krijgen een vijf meter hoog voetstuk van staal met daarop teksten, o.a. over de raven. Deze buizen zijn verplaatsbaar waardoor de raven in een volgende fase naar een andere plek op de parkeerplaats kunnen verhuizen. Onder aan de dijk komt een 'verblijfstrook' met zitelementen, houten fietsbeugels en een informatiebord. Een haag vormt de afscheiding tussen deze verblijfstrook en het parkeerterrein.

Planning
De vergunningen voor de nieuwe inrichting zijn afgegeven. De uitvoering is gepland voor najaar 2024, mits de aanbesteding vlot verloopt.

Kade Millingerhof

Een deel van de wandelkade bij de Millingerhof is in 2022/2023 hersteld en opnieuw ingezaaid. De kade was door hoogwater beschadigd. Een klein deel van de kade is nog niet hersteld. Bij hoog water loopt dit deel dan als eerste onder en blijft de herstelde kade heel. Als de herstelde kade goed is begroeid, wordt ook het laatste deel hersteld. Hier gaat wel een heel groeiseizoen overheen.

Planning
Het resterende deel van de kade wordt in 2024 hersteld.  

Weer ruimte voor de rivier in Millingerwaard

De rivierdynamiek in de Millingerwaard is terug. Tussen 2013 en 2022 is veel werk verzet in dit natuurgebied net ten zuiden van de Waal. Door het graven van hoofdgeulen en kwelgeulen heeft het water weer vrij spel. De contouren van de hand met duim en vingers zijn vastgelegd in het landschap. Het resultaat: een gezonder natuurgebied met meer biodiversiteit én een grotere waterveiligheid. Het is een uiterwaard met ooibossen, moerassen, kruidenrijke graslanden, plassen en rivierduinen. Wilde paarden en runderen lopen er vrij rond om vegetatie kort en gevarieerd te houden. De Millingerwaard maakt onderdeel uit van de Gelderse Poort, een groot Natura 2000-gebied langs de rivier.

Meer informatie

Contact
Annemieke van den Berg,
Annemieke van den Berg Omgevingsmanager
Meer over dit onderwerp