Werk in uitvoering
De Moerputten was van oudsher een moerasgebied met moerasbos, laagveen en uitbundig bloeiende hooilanden. Verdroging en stikstofdepositie tasten de natuur aan. Staatsbosbeheer neemt maatregelen om de natuurwaarden in dit Natura 2000-gebied te behouden. We houden het mineraalrijke kwelwater vast en voeren een extra maaironde uit. Zo maken we het gebied robuuster en krijgen planten en dieren die hier thuishoren de kans zich te vestigen.
Moerputten, Groene Woud (Noord-Brabant).
2021 - 2029
‘Moer’ betekent dan ook veengebied en Moerputten is van oorsprong moerassig. Dat komt omdat grondwater van tientallen meters diepte naar boven wordt gedrukt en in de hooilanden aan de oppervlakte komt. Dit verschijnsel noemen we ‘kwel’. De planten en dieren die hier leven zijn specialisten om te overleven in dit voedselarme, mineraalrijke kwelwater. Hier groeien planten met vreemde namen, zoals veenpluis, moeraskartelblad en blauwe knoop. Er leven dieren als kiekendief, graspieper, grote modderkruiper en heikikker. Mede door de rijke variatie aan planten en dieren heeft de Moerputten de Natura 2000-status.
De Gele Bruggenroute is van 16 september 2024 tot en met januari 2025 tijdelijk afgesloten wegens werkzaamheden aan het wandelpad en onderhoudswerkzaamheden aan de Moerputtenbrug. Tot zondag 6 oktober 2024 is de Moerputtenbrug vanaf P-plaats Deutersestraat en de spoordijk bereikbaar. Het onderhoud van de brug is naar verwachting in januari 2025 klaar. Dan is ook de wandelroute weer toegankelijk.
Door de ontwikkelingen in het natuurherstel wordt de Moerputten natter en zijn er aanpassingen nodig aan de paden. Ook doen we een volgende stap om de kwaliteit van het hydrologisch systeem te verbeteren en zo de bijzondere natuur in stand te houden en uit te breiden. Een overzicht van de geplande werkzaamheden:
In 2010 werd de eerste stap gezet voor natuurherstel in de Moerputten, onder andere via het LIFE+ project Blues in the Marshes dat in 2017 werd afgerond. In de jaren daarna kwam het gebied tot rust en keerden soorten langzaam maar zeker terug. De Moerputten wordt steeds natter, het kwelwater komt in de velden omhoog. Dat is een goed teken voor de natuur en het blauwgrasland breidt zich langzaam uit. Op de hooilanden bloeit echte koekoeksbloem, moeraskartelblad, grote pimpernel en blauwe knoop. Met de vlinder pimpernelblauwtje gaat het steeds beter. In de zomer kun je de bruine kiekendief laag over de rietkragen zien vliegen op zoek naar voedsel. Om insecten en vogels nog meer voedsel te geven leggen we kleine akkertjes aan met zogenaamde ‘keverbanken’. Op de hooilanden vliegen graspiepers en in de rietkragen hoor je de karekiet zingen.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Via aanvullende natuurherstelmaatregelen wil het ministerie een impuls geven aan herstelmaatregelen die gericht zijn op habitattypen en soorten die gevoelig zijn voor stikstof in Natura 2000-gebieden.
Voor de totstandkoming van de projecten werken Provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en Staatsbosbeheer nauw samen in dit project. De herstelmaatregelen zijn gericht op het in standhouden en versterken van habitattypen en doelsoorten in dit Natura 2000-gebied.