Op de grens van Limburg en Noord-Brabant, tussen Nederweert en Asten.
Onder natuurgebied De Pelen vallen de gebieden De Bult, Deurnsche Peel, Groote Peel, Heidse Peel, Mariapeel, 't Molentje, Scherliet, Snep, Starkriet en 't Zinkske.
Ongeveer 4.500 hectare.
Natuurgebied De Groote Peel maakt deel uit van Nationaal Park De Groote Peel.
Verschillende gebieden zijn in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, gedeeltelijk voor publiek gesloten. Bekijk de gebieden op een kaartje. Tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november is het gebied nogmaals gedeeltelijk voor publiek gesloten, zie hier de kaart. Gedurende de afsluitingen zijn diverse routes van Staatsbosbeheer vrij toegankelijk, deze zijn uitgezet met paaltjes. Deze routes zijn 2 km (geel), 3 km (rood) en 6 km (blauw). Ook de wandelmogelijkheden in de Paardenbegrazing laten je het gebied ontdekken. Een wandelroute zonder markering van 7 km in de Paardenbegrazing is verkrijgbaar bij Buitencentrum De Pelen. De wandelroute vanaf de Vossenberg is ook jaarrond toegankelijk.
Onder de afsluitingen van het broedseizoen vallen ook de gebieden Deurnsche Peel en Mariapeel, bekijk de overzichtskaart. Door de afsluitingen is het niet mogelijk om o.a. het kerngebied in de Deurnsche Peel te bezoeken tijdens het broedseizoen. De gemarkeerde wandelroutes vanaf parkeerplaats de Halte en in het Broemeerbos zijn wel toegankelijk. In de Mariapeel is het doorgaande wandelpad in de Driehonderd Bunders afgesloten in het broedseizoen. Gedurende de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november zijn er in de Deurnsche Peel en Mariapeel opnieuw afsluitingen. Hetzelfde geldt voor de winterperiode van 15 oktober tot 15 maart. Zo is de rode wandelroute (vanaf IJsboerderij Hoeve Willem 3) in de winterperiode in de Deurnsche Peel afgesloten in verband met overwinterende ganzen.
Actuele informatie over het gebied is ook te volgen via de Facebook-pagina van De Pelen of via de social mediakanalen van de boswachters.Bij Buitencentrum De Pelen is een geschikte parkeerplaats, toilet en een rolstoel te leen voor mensen met een fysieke beperking. Bij het buitencentrum begint het familiepad (geel). Dit pad heeft een lengte van 2 km, is verhard en daardoor uitermate geschikt voor rolstoelen, scootmobiels en buggy's. Aan deze route liggen de vogelkijkhut en uitkijktoren die rolstoeltoegankelijk zijn. De overige wandelroutes zijn bij droog weer redelijk te berijden, de knuppelbruggen vragen wel enige hulp.
Er zijn digitale dierkaarten verstopt in de buurt van Buitencentrum De Pelen. Open de app Perfect Earth Animals als je bij het buitencentrum bent en ga op zoek naar de dierkaarten. Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.
Honden zijn welkom, mits aangelijnd.
Wandelkaart nr. 37 De Peel is je gids voor een ontdekkingsreis door dit nationaal park. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk.
In de Pelen is fietsen door de natuurgebieden niet toegestaan. Uitzonderingen zijn in de Groote Peel op de fietspaden aan de oostzijde (fietspad Mussenbaan, knooppunt 94 tot 5) en de zuidzijde (knooppunt 7 tot 8) van het gebied. In de Mariapeel mag deels over de zandpaden gefietst worden, let hierbij wel op de bebording in het gebied.
Alleen op het ruiterpad aan de zuidoostzijde van de Groote Peel.
Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.