Natuurgebied

Kromme Rijn

Kastelen, buitenplaatsen, kersenboomgaarden en knotwilgen. Een historisch landschap aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug.

Kromme Rijn: grens tussen toen en nu

Aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug strekt zich een landschap met sporen van een rijk verleden uit. Wat door de jaren heen hetzelfde is gebleven is de aantrekkingskracht van dit gebied. Fietsen langs de ridderhofsteden en de kastelen van de Langbroekwetering, proeven van het seizoensfruit bij een van de stalletjes in de boomgaarden, varen langs Fort Rijnauwen of wandelen langs de oude rivierarm van de Kromme Rijn. Het karakteristieke landschap van de Kromme Rijn is in alle seizoenen even mooi.

De Kromme Rijn was ooit de hoofdstroom van de Rijn en daarmee de noordgrens van het Romeinse rijk. In de achttiende eeuw lieten rijke Utrechters hier hun buitenplaatsen bouwen. Juist vanwege de strategische ligging vind je hier ook veel forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En door de bodem van rivierklei zijn er nergens zoveel kersengaarden als hier te vinden.

Het Bunkerpad verbindt Fort bij Rijnauwen en Fort bij Vechten in Bunnik. De route gaat dwars door weilanden en langs bunkers.

Uitgelicht

Contact
Boswachter Tineke Harlaar
Tineke Harlaar Boswachter van dit gebied
Westbroekse Binnenweg 5
3612 AE Tienhoven
utrechtwest@staatsbosbeheer.nl 0346-281857
Voor vragen over Overlangbroek: boswachter Corien Koreman, utrechtoost@staatsbosbeheer.nl