Tussen Hilversum-Oost en Rhenen.
Onder Heuvelrug vallen de gebieden Amerongse Berg, Austerlitz, Baarnse Bos, De Stulp, Hooge Vuursche, Lage Vuursche, Landgoed Broekhuizen, Landgoed Groeneveld, Leersum, Nonnenland, Paardenbos, Roosterbos, Wildeman en Zeven Linden.
De natuurgebieden van Staatsbosbeheer op de Utrechtse Heuvelrug maken deel uit van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
Bijna alle gebieden zijn het hele jaar door geopend. Het Pluismeer (bij Lage Vuursche) is niet toegankelijk, maar wel zichtbaar vanaf het vogelscherm bij Stulpselaan. In het Leersumse Veld is het pad langs de drie vennen in het broedseizoen (15 maart tot 1 september) gesloten. De Heemtuin bij Landgoed Broekhuizen is open op woensdag van 9-12 uur en van 1 april tot 1 september ook op zondag van 14-17 uur.
Kasteel Groeneveld is één van de vele monumenten die Staatsbosbeheer in eigendom heeft. Bezoekers kunnen genieten van de omgeving, de tentoonstellingen en concerten, kinderactiviteiten en evenementen in en om het kasteel. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11-17 uur. Meer informatie op KasteelGroeneveld.nl
In de Veldschuur bij het Leersumse Veld kun je in principe elke zaterdag en zondag terecht voor informatie over het gebied en een kopje koffie of thee. Het kan echter voorkomen dat het infocentrum door beperkte bezetting gesloten is. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12-16 uur. Let op: je kunt hier alleen met pin betalen.
De Utrechtse Heuvelrug heeft veel hoogteverschillen, wat voor minder mobiele mensen problemen kan opleveren. De meeste wandelpaden zijn redelijk begaanbaar voor mensen met een fysieke beperking en kinderwagens.
Speciaal voor kinderen zijn er o.a. kabouterpaden in het Leersumse Veld en Dierenvriendjespaden in Austerlitz en Groeneveld (Baarn). Op Landgoed Groeneveld zijn nog diverse andere speurtochten uitgezet en zijn digitale dierenkaarten verstopt (zie Perfect Earth Animals-app).
Let ook op de borden bij de ingang van de gebieden.
Wandelaars, fietsers en ruiters komen volop aan hun trekken op de vele bospaden op de Utrechtse Heuvelrug. De meeste wandelpaden zijn onverhard. Bij nat weer zijn stevige schoenen aanbevolen. Vanaf de NS-stations Baarn of Hollandsche Rading loopt u zo de boswachterij in. Ook kasteel Groeneveld is een goede uitvalsbasis.
Staatsbosbeheer heeft een aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet op de Utrechtse Heuvelrug. Kijk voor meer routes op Routesinutrecht.nl
Wil je mountainbiken in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Dan heb je een MTB-vignet nodig, ook voor de moutainbikeroutes van Staatsbosbeheer. Het vignet - in de vorm van een sticker - is een jaar geldig en voor € 7,50 te koop bij deze verkooppunten. De inkomsten gaan naar onderhoud en uitbreiding van het mountainbikenetwerk in het gebied.
Voor ruiters en menners biedt Staatsbosbeheer vele kilometers aan gemarkeerde paardenpaden die over de Utrechtse Heuvelrug lopen. Om hier gebruik van te maken is de aankoop van een ruitervignet verplicht. Dit kun je bestellen via np-utrechtseheuvelrug.nl. Hiermee kunnen we de ruiterpaden onderhouden, veilig houden en de omliggende natuur beheren.
Aan de N225 tussen Doorn en Leersum ligt het Doornse Gat, een dagrecreatieterrein met speelvoorzieningen, picknickbanken en toiletten. En veldjes waar je van 1 april tot 1 november ook een dag lang je caravan, vouwwagen of tentje kan neerzetten. Ook is het geschikt voor evenementen en activiteiten. Lees meer over het Doornse Gat.
Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.
Heuvelrug-Noord: De Vuursche
Staatsbosbeheer
Hilversumsestraatweg 18a
3744 KC Baarn
utrechtoost@staatsbosbeheer.nl
Heuvelrug-Zuid: Amerongen, Austerlitz, Leersum
Staatsbosbeheer
Maarsbergseweg 18a
3956 KW Leersum
utrechtoost@staatsbosbeheer.nl