Flora en fauna

De wolf

Van oudsher hoort de wolf thuis in Nederland. Nadat hij aan het eind van de negentiende eeuw is verjaagd, kwam hij weer op eigen kracht terug. In 2015 vestigde de eerste zich weer op de Veluwe. Inmiddels bewonen meerdere roedels verschillende natuurgebieden. Wat Staatsbosbeheer betreft is de wolf welkom in zijn natuurgebieden.

Samenleven met de wolf

Wolven zijn indrukwekkende dieren. Ze boezemen ontzag in en ook angst bij mensen, waarschijnlijk geholpen door de talloze mythes, legendes, sprookjes en andere verhalen. Daarnaast vallen met name zwervende wolven ook wel vee aan, vooral schapen. Als wolven eenmaal gesetteld zijn in een gebied met voldoende wilde prooien, en veehouders de kans en tijd hebben gekregen om hun vee goed te beschermen met wolfwerende rasters, is het heel goed mogelijk om samen te leven met de wolf. Dat is in veel landen inmiddels aangetoond. Maar eerlijk is eerlijk, onze relatie met een roofdier als de wolf zal altijd spanning met zich meebrengen.

Wat doe je als je een wolf tegenkomt?

Dan ben je in eerste instantie een geluksvogel, als je wolven leuk vindt natuurlijk. Vind je de ontmoeting minder prettig, dan kun je je langzaam terugtrekken. Als mensen hoeven we niet bang te zijn dat wolven ons aanvallen. Wolven zijn over het algemeen onverschillig en eerder bang voor ons. Toch is het best spannend als je een wolf tegenkomt. Vooral als je met kinderen of hond bent. Lees wat je dan kunt doen. 5 veelgestelde vragen over wolven en recreatie
5 veelgestelde vragen over wolven en recreatie

Wolf gezien?

Om een goed beeld te krijgen van de vestiging van wolven in Nederland vraagt BIJ12 waarnemingen van wolven en wolvensporen door te geven. Heeft u een ontmoeting met een wolf, meld dit dan via het Wolvenmeldpunt van BIJ12.

Wolvenmeldpunt

Conflicten vermijden

Sommige van onze heidegebieden laten we door schapen begrazen om de heide in stand te houden. Sinds de komst van de wolf stellen wij alles in het werk om conflicten tussen de wolf en onze schaapskudde te vermijden. Dit doen we in de eerste plaats door onze schapen veilig in de stal te laten overnachten als dat kan. Als ze op de heide overnachten zetten we speciale wolfwerende rasters in om de schapen een veilig onderkomen te bieden.

In terreinen waar schapen zonder herder grazen en waar wolven aanwezig zijn, moeten we per geval bekijken wat de beste oplossing is. Soms kiezen we voor een andere vorm van begrazing omdat wolfwerende rasters ook nadelen hebben. Andere wilde dieren zoals reeën en dassen kunnen ze moeilijk passeren. Verder moeten we nog veel leren hoe de wolven onze terreinen precies gebruiken en ons beheer daar mogelijk weer op aanpassen.

Kuddebeschermingshonden

Werken met kuddebeschermingshonden is ook een manier om wolven op afstand te houden. Deze werkhonden worden al eeuwen lang ingezet met als doel beschermen van vee tegen predatie van roofdieren, zoals de wolf, beer en lynx. De honden hebben het benodigde instinct en de essentiële fysieke en mentale eigenschappen om hun taak uit te voeren. Het werken met deze honden is vrij nieuw in Nederland. Honden beschermen schapen tegen de wolf
Honden beschermen schapen tegen de wolf

Invloed van de wolf op natuur

De aanwezigheid van de wolf heeft gevolgen voor de natuur. Waar grote aantallen wilde hoefdieren zoals herten en wilde zwijnen lopen, heeft de wolf invloed op de aantallen en het gedrag van deze hoefdieren. Die kunnen bepaalde gebieden gaan mijden, waardoor jonge boompjes, die anders worden kaal gegeten, daar een kans krijgen. Wat het effect van de wolf op de Nederlandse natuur precies is, weten we nog niet. 

Uitgelicht