Nieuws
Om meer te kunnen bouwen met hout en andere biogrondstoffen is een betrouwbare keten nodig. “In Nederland valt die nog wel wat te verbeteren”, vindt Henk Wanningen, grondstoffenexpert bij Staatsbosbeheer. “Wij hebben het initiatief genomen om alle partijen in die keten, van boseigenaren tot houtverwerkers, beter te laten samenwerken.” Ook is het volgens hem belangrijk om hout binnen de landsgrenzen te verwerken.
Als de voordelen van biobased-bouwen zo groot zijn, waarom gebeurt dat dan nog zo weinig? “Dat heeft met meerdere factoren te maken”, vertelt Henk. “Veel mensen denken dat houtbouw duurder is dan conventionele bouw, maar dat hoeft niet als je het goed doet. Toch weegt de prijs uiteraard wel mee. Net zo als het vertrouwen in de keten. Als je als projectontwikkelaar niet volledig zeker bent dat je voldoende materiaal krijgt, kies je voor materiaal met meer zekerheid.”
Daarom pleit Henk voor terugkeer van de grondstoffenpolitiek. “Tot de jaren negentig hadden we die ook. Die is toen afgeschaft omdat de overheid het niet meer nodig vond dat te reguleren. Ik denk dat de toenemende vraag naar biogrondstoffen – niet alleen in Nederland maar in heel West-Europa – zo’n grondstoffenpolitiek weer rechtvaardigt: hoe zorgen we er voor dat we in ons land voldoende biobased-grondstoffen hebben en hoe regelen we dat die zo goed mogelijk worden gebruikt?”
Minder dan 10% van al het hout dat we in Nederland gebruiken, komt uit ons land
Importeren kan toch ook? “Zeker, en dat doet Nederland ook heel veel,” antwoordt Henk. “Minder dan 10% van al het hout dat we in Nederland gebruiken, komt uit ons land. Maar juist omdat de vraag naar biogrondstoffen overal toeneemt, is het ook onze eigen verantwoordelijkheid daar zoveel mogelijk aan bij te dragen. Onze FSC-bossen zijn een belangrijke en duurzame bron van hout. En het gaat niet alleen over het bijdragen van hout, ook over de teelt van gewassen als hennep, vlas of miscanthus. De vezels daarvan zijn goed te gebruiken in plaatmateriaal. Ik denk dat het voor boeren een goed business-model kan zijn om zulke planten te telen. Wat we dus nodig hebben is meer bos om hout te produceren en meer vezelteelt. Beide zijn goed voor de biodiversiteit, slaan veel CO2 op en zijn heel duurzaam te gebruiken in de bouw.”