Terug

Nieuws

Windmolenwieken van Staatsbosbeheer-hout

  • 13 februari 2024
  • Biogrondstoffen
  • Leestijd 2 minuten

Steeds meer boerenbedrijven wekken stroom op met een eigen windmolen. Niet de grote grijze gevaartes van aluminium, maar een kleine variant die met zijn groene mast en houten wieken een stuk vriendelijker oogt. En dat larikshout waarvan ze zijn gemaakt, komt van Staatsbosbeheer. “Een goed gebruik van ons hout”, vindt Kasper Broek, productspecialist hout bij Staatsbosbeheer.

Voor EAZ Wind, dat de kleine windmolen ontwikkelt, zijn de vriendelijke uitstraling en het gebruik van duurzaam materiaal belangrijk.

Hollands Hout

Staatsbosbeheer haalt jaarlijks zo’n 200.000 kuub aan stammen uit zijn bossen. Kasper: “Dat is een stuk minder dan de jaarlijkse aangroei. Zo houden we onze bossen in stand en kunnen we toch profiteren van deze duurzame hernieuwbare grondstof. We zetten onze grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in, om de opgeslagen CO2 zo lang mogelijk te bewaren. Daarom zijn we blij met de toepassing van ons hout in deze kleine windmolens.” Kasper is niet alleen productspecialist maar werkt ook voor het Staatsbosbeheer-label Hollands Hout dat het hout verkoopt. “Vanaf de zagerij gaat het naar Heko Spanten in Ede, die de wieken produceert voor EAZ Wind.”.

Kleinschalig gebruik

Aard Duivenvoorden is mede-eigenaar van EAZ Wind, het bedrijf dat de kleine windmolens met houten wieken ontwikkelt en verkoopt. “Vanuit een technische achtergrond en fascinatie voor techniek zijn we dit bedrijf zo’n tien jaar geleden begonnen. De ontwikkeling van windmolens in de laatste decennia ging vooral van groot naar groter. Toen er behoefte ontstond aan kleinere windmolens, kwamen er in eerste instantie miniatuur versies van de grote exemplaren op de markt. Wij hebben een hele nieuwe windmolen ontwikkeld, die juist geschikt is voor kleinschaliger gebruik. Zo zorgt de staart van de windmolen dat hij automatisch goed in de wind staat. Daar is, in tegenstelling tot grote molens, geen elektronica voor gebuikt. Dit maakt dat er minder onderhoud nodig is, dat er minder kapot kan.”

Inmiddels staan er meer dan 850 EAZ windmolens in Nederland, Duitsland en België. Aard: “Wij richten ons vooral op de kustprovincies, want daar waait het het hardst. Voor boerenbedrijven is windenergie opwekken interessant omdat ze dan – in combinatie met zonnepanelen - zowel zomers als ’s winters hun eigen energie kunnen opwekken. Dat past bij de grotere behoefte van boeren aan eigen energie en aan een meer duurzame bedrijfsvoering. Ook de toegenomen energieprijs speelt een rol.”

In de kustprovincies van Nederland, Duitsland en België staan inmiddels meer dan 850 EAZ windmolens.

Lariskhout

Behalve zijn formaat van zo’n 15 meter hoogte, is de materiaalkeuze een groot verschil. “Wij hebben voor houten wieken gekozen. Larikshout leent zich hier uitstekend voor. Vanwege de duurzame herkomst én omdat het na gebruik ook weer goed te recyclen is. Bovendien heeft het een vriendelijker uitstraling in het landschap, dat is voor ons heel belangrijk. Wij maken graag gebruik van lokale grondstoffen en lokale productie. Ik vind het een mooie gedachte dat dit hout vaak uit Drenthe komt en dat er iedere 3 tot 5 minuten voldoende larikshout bijgroeit voor een setje wieken.”

Kasper: “Ja, dat is het mooie van hout, het is een onuitputtelijke grondstof als je de bossen zorgvuldig beheert. Larikshout is voor deze toepassing heel geschikt omdat deze houtsoort een hoog aandeel harsrijk kernhout bezit . Hierdoor is het goed bestand tegen weer en wind. Het wordt ook veel gebruikt voor andere buitentoepassingen zoals constructiehout of als gevelbekleding voor huizen. Deze windmolenwieken van larikshout zijn een nieuw en herkenbaar voorbeeld van goed gebruik van ons hout.”

Meer over dit onderwerp