Ten zuiden van Rotterdam en ten westen van Dordrecht (Zuid-Holland).
Binnenbedijkte Maas, Borrekeen, De Drom, Geertruida-Agathapolder, Goudwaardse Bos, Groot Koninkrijk, Groote Gat, Middelvliet, Mijlbos, Moricaanse Bos, Numansdorpse Bos, Oost-Hoeksedijk, Oude Nieuwlandsedijk, Oudeland van Strijen*), Piershilse Bos, Trekdambos, Vlietmonding, Zomerlanden Gorzenbosch, Zuid-Beijerlandse Bos en Zuiddiepbos.
*) Onder Oudeland van Strijen vallen De Keen, Vogeloase, Oude Gemaal, Lage Vliet, Dwarsche Vaart en de graslanden langs de Hoekseweg, Molenweg, Waleweg en Bovenweg in Strijen.
Staatsbosbeheer beheert ongeveer 900 hectare natuur in de Hoeksche Waard.
De meeste gebieden zijn goed toegankelijk en bereikbaar per fiets of auto. Door sommige terreinen loopt een wandelroute. De toegang tot kreken, wilgenbossen en graslanden is beperkt, maar die zijn dan wel vanaf polderwegen en dijken te overzien.
Op polderwegen en in veel natuurgebieden zijn honden aan de lijn welkom, tenzij anders aangegeven op de borden. In de meeste bossen nabij dorpen mag de hond los lopen. Hier geldt een maximum van 3 honden per begeleider.
Op het graspad tussen de Waleweg en de Molenweg langs de Keen zijn honden niet toegestaan. Een deel van Oeverlanden Hollands Diep is in het broedseizoen niet toegankelijk voor honden: het gedeelte vanaf de middelste parkeerplaats tot aan het strandje van Strijensas. Buiten het broedseizoen mag de hond hier mee aan de lijn. Vanaf het strandje tot aan de parkeerplaats van jachthaven Strijensas mogen honden het hele jaar los lopen. Het boswachterspad Laarzenpad is niet toegankelijk voor honden, ook niet aan de lijn.
Kom een kijkje nemen in het Gemaal, dat ligt op zo'n 600 meter lopen vanaf de parkeeerplaats aan de Hoekseweg in Strijen. Dit historische gebouw is in 2006 opgeknapt en herbergt tegenwoordig een luxe vogelkijkhut. Vanuit dit uitkijkpunt heb je fraai uitzicht over de kleine wateren en de natte weides in het gebied. Langs de Molenweg in Strijen vind je een vogelkijkscherm met zicht op de vogeloase.
In de Hoeksche Waard ligt een bewegwijzerd wandelnetwerk van 470 kilometer. Met de routeplanner stel je zelf een wandelroute samen langs de knooppunten. Een kaart van dit netwerk is gratis verkrijgbaar bij VVV Hoeksche Waard en in de VVV-webshop. Via meldpuntroutes.nl kun je een melding doen van schade of gebreken in de knooppuntbewegwijzering.
Je hebt keuze uit maar liefst 300 kilometer aan fietsroutes. Met de fietsrouteplanner van nederlandfietsland.nl stel je zelf je fietsroute samen om het eiland te verkennen. Er is ook een gedrukte fietsroutekaart beschikbaar, onder ander via de VVV.
Wil je een activiteit of evenement organiseren in dit gebied? Meld je dan minimaal 4 weken van tevoren bij de boswachter. Voor meer informatie: aanmelden van evenementen en activiteiten.